Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2017, 8:20

Мінекології хоче суттєво підвищити податок на викиди

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що в Україні необхідно суттєво підвищити ставки екологічного податку.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що в Україні необхідно суттєво підвищити ставки екологічного податку.
В Україні екоподаток становить 37 копійок/ Фото: rbc.ua

«У різних країнах світу податок на викиди СО2 вище 1 євро за тонну, а в Україні він становить всього 37 копійок», — заявив Семерак в інтерв'ю для «Дзеркала тижня».

За словами міністра, найнижчі ставки в Мексиці та Польщі — на рівні одного євро за тонну, але в Україні цей показник в сто разів нижче. У той же час у Швеції він становить 118 євро за тонну, у Фінляндії — 54-58 євро, в Норвегії — від 3 до 47 євро, в Данії — 23 євро, у Великобританії — 22 євро, в Ірландії — 20 євро.

«Коли я почав про це говорити, то одразу повстали і металурги, і „незалежні“ депутати. Мовляв, що ви робите? Якщо ставка буде на рівні Польщі, то ціна за тонну металу зросте на 5 дол, а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, впаде економіка тощо», — заявив міністр.

«Я вибачаюсь: вони продають метал за світовими цінами, а податок будуть платити 37 копійок? Чи це не абсурд? До речі, в цьому році ми вперше оприлюднили ТОП-100 забруднювачів. Жоден телеканал не показав цей рейтинг. Тому що власники цих підприємств і телеканалів — ті ж самі люди. Але це не означає, що треба скласти руки і миритися з ситуацією», — зазначив міністр.

Коментарі - 2

+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
17 жовтня 2017, 9:46
#
Минимум нужно повышать до уровня Поляков, потому как если выше, то реально не потянем.
Металлурги плачут, но на самомом деле зарабатывают миллиарды, пора и налоги как в Европе платить, раз там большую часть живете.
+
0
Astute
Astute
17 жовтня 2017, 20:17
#
О, хотят и на этом ручки нагреть) А разве у нас сильно заботятся об экологии? Львовский мусор развезли по всей Украине и справились) Днепр загрязняется очень быстро и уже давно и что сделано этому вопреки? Как налоги поднимать, аж бегом впереди паровоза, как дело сделать, сразу в кусты.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися