Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2017, 13:36

Збільшення пенсій відбудеться в автоматичному режимі — Рева

Збільшення пенсій відбудеться в автоматичному режимі, без необхідності звернень громадян. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає прес-служба міністерства.

Збільшення пенсій відбудеться в автоматичному режимі, без необхідності звернень громадян.
Фото: from-ua.com

Відповідно до схваленого Закону з 1 жовтня 2017 року будуть перераховані та осучаснені всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку пенсії, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ, із використанням зокрема:

єдиного показника середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016 рр.) у розмірі 3 764,4 грн;

показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 1 грудня 2017 року збільшеного на 79 грн, замість такого показника станом на 1 жовтня 2017 року (1 312 грн.).

«При цьому, всі перерахунки пенсій будуть зроблені без звернень пенсіонерів», — наголосив урядовець.

Друге важливе рішення – це запровадження постійної, щорічної індексації (перерахунку) пенсій. Щорічна (опосередкована) індексація пенсій з 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої зарплати за 3 попередні роки та на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік.

Читайте також: Пенсійна реформа — зрада чи перемога — опитування «Мінфіну»

У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

«По – третє: цим важливим рішенням ми посилюємо роль страхового стажу для визначення права на пенсію», — заявив Рева.

Він зазначив: «Ми не підвищуємо пенсійний вік, а залишаємо право для тих, хто сумлінно працював і набув необхідного страхового стажу вийти на пенсію при досягненні 60 років. При цьому посилюються страхові основи системи, встановлюються більші вимоги щодо страхового стажу і закріплюється можливість з січня 2018 року виходити на пенсію тим, хто відпрацював та сплачував внески 25 і більше років».

Разом з тим, зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років); військових – учасників бойових дій (55 років); ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років); артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років); журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій; чорнобильців (із зниженням пенсійного віку).

Четверте — це скасування обмеження виплати пенсій для пенсіонерів, які працюють. Пенсіонер, який заробив собі пенсію, з 1 жовтня 2017 буде отримувати її в повному обсязі, продовжуючи сплачувати внески до Пенсійного фонду та податки до Державного бюджету.

П’яте – це позбавлення солідарної пенсійної системи від невластивих видатків. Для зменшення, а в перспективі ліквідації дефіциту коштів Пенсійного фонду, всі невластиві видатки системи передаються до державного бюджету.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися