Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2017, 12:23

Японські радники допоможуть ліквідувати «токсичні активи» українських держбанків

Україна реалізує проект по роботі з простроченими кредитами за участю японських радників, які допомагають проаналізувати 50 найбільших «токсичних активів».

Японські радники допоможуть ліквідувати «токсичні активи» українських держбанків
Фото: rbc.ua

Про це вінтерв'ю «Дзеркалу тижня» розповів міністр фінансів Олександр Данилюк.

Данилюк зазначив, що оскільки після націоналізації ПриватБанку Мінфін є власником 55% банківської системи, відновлення кредитування є також і його завданням. Проблемою стала велика частка непрацюючих кредитів в портфелях держбанків, під які формуються резерви.

«Зараз 70% всіх непрацюючих кредитів сконцентровані в держбанках, і це дуже серйозна проблема, вирішення якої є умовою для відновлення кредитування. Це питання треба вирішувати. У нас є кілька варіантів, як це зробити. Зараз ми розробляємо відповідний проект за участю японських радників, які допомагають нам проаналізувати 50 найбільших NPL-позичальників кожного державного банку. Ми зіткнулися з дуже серйозним опором. Багатьох влаштовує, як виявилося, статус-кво», — говорить чиновник.

За його словами, складається враження, що нікому швидке вирішення проблеми не потрібно.

«Але ми робимо все можливе для того, щоб японські консультанти зайшли в банки, проаналізували стан, зробили висновки, розповіли нам про своє бачення шляхів вирішення проблем. У наших японських колег, особливо у тієї команди, яку ми зараз залучили до співпраці, є величезний досвід роботи з цією проблемою, і вони дійсно можуть нам допомогти», — повідомив міністр.

Він також додав, що ці експерти офіційно запрошені українським урядом і прем'єр Японії про візит знає.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися