Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2017, 9:59

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зменшився до $226 млн

За попередніми даними в серпні 2017 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зменшився до $226 млн (з $597 млн у липні).

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу зменшився до $226 млн
Фото: segodnya.ua

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначили в НБУ, цьому сприяли скорочення дефіциту торгівлі товарами та збільшення додатного сальдо торгівлі послугами.

«За підсумками січня – серпня 2017 року дефіцит поточного рахунку розширився лише на $0,3 млрд порівняно з минулим роком та становив $2,1 млрд», — йдеться у повідомленні.

Згідно із повідомленням, розширення дефіциту стримувалось завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон’юнктурі, високому врожаю минулого року, подальшому зростанню експорту послуг (насамперед, на тлі збільшення обсягів транзиту газу) та збільшенню грошових переказів.

«Ці чинники змогли компенсували вплив від припинення торгівлі з неконтрольованими територіями та значніших обсягів закупівлі природного газу», — зазначив регулятор.

Експорт товарів в серпні склав $3,3 млрд – в річному вимірі його зростання прискорилося до 12,8% (з 9,3% в липні) – головним чином завдяки нарощуванню поставок олії і насіння олійних культур.

«У серпні відбулося тимчасове зниження обсягів експорту зернових культур через зменшення попиту в окремих країнах на тлі високих власних врожаїв», – йдеться в звіті НБУ.

У той же час в Нацбанку відзначили, що зовнішні поставки інших продовольчих товарів продовжили зростати високими темпами, тим самим забезпечивши збільшення експорту по даній категорії на 17,5% в річному вимірі.

За вісім місяців 2017 року експорт товарів зріс на 21% в порівнянні з відповідним періодом минулого року (за січень – серпень 2016 року цей показник, навпаки, скоротився на 10,1%). Найбільшим торговельним партнером України залишаються країни ЄС, частка яких в загальному експорті товарів досягла 35.0%.

Імпорт товарів в серпні склав $4,2 млрд – в річному вимірі темпи його зростання сповільнюються третій місяць поспіль, до 10,4%.

«Фізичні обсяги імпорту природного газу залишалися значними (1,2 млрд кубометрів), однак у річному вимірі були на 12,7% нижче – через активізацію закупівель в серпні минулого року», – розповіли в НБУ.

Також, на 28,3% (рік до року) прискорилося зростання обсягів закупівлі нафтопродуктів (в розрахунку за вартістю) на тлі поступового підвищення світових цін на нафту.

У той же час, через високу базу порівняння сповільнився імпорт неенергетичних товарів (до 5,4% рік до року), перш за все – продукції машинобудування.

Як відзначили в НБУ, загалом за вісім місяців поточного року імпорт товарів зріс на 22,1% в порівнянні з відповідним періодом минулого року за рахунок значних обсягів закупівель енергоносіїв та продукції машинобудування сільськогосподарського призначення.

«Як наслідок, частка країн ЄС у загальному імпорті товарів досягла 37,9%», – говориться в звіті Нацбанку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися