Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 вересня 2017, 12:07

10 порад орендарям житла

Сезон довгострокової оренди житла в самому розпалі. Профільні сайти і газети рясніють тисячами оголошень від бажаючих здати або зняти квартиру. Всіх їх хвилюють одні й ті ж питання — як не потрапити на гачок шахраїв, правильно оформити документи і захистити свої права. «Мінфін» підібрав найважливіші поради для тих, хто орендує квартири на довгий час.

1. Перед укладенням договору обов'язково вимагайте від орендодавця оригінали документів, що підтверджують його право на нерухомість, яку ви збираєтеся орендувати. Це може бути право власності або довіреність на управління. Не полінуйтеся, не пошкодуйте 27 гривень і перевірте дані в Єдиному Реєстрі.

2. Договір оренди повинні підписувати всі власники житла або ж той, у кого є довіреність від власників. Не забувайте про оригінали документів!

3. Обов'язково вказуйте в документі термін дії договору.

4. Обов'язково чітко вказуйте в договорі оренди порядок внесення платежів.

5. Не забудьте вказати повноваження орендодавця: скільки і коли він може перебувати в квартирі, яку ви у нього орендуєте.

6. Чітко пропишіть дії обох сторін у разі заподіяння шкоди квартирі, в тому числі шкоди третім особам. Хто і що повинен оплачувати, якщо прорвало трубу або залило сусідів тощо.

7. У документі має бути зазначено порядок розірвання договору оренди. Майте на увазі, що договір за бажанням орендодавця може бути розірваний, якщо об'єкт договору не придатний для житла або якщо власнику необхідно житло для власного проживання.

8. Орендар має право стати на реєстраційний облік на підставі договору оренди. Але майте на увазі, що потрібно повідомляти про це орендодавця або не потрібно, в українському законодавстві поки не прописано.

9. Зате в українському законодавстві досі діє норма житлового кодексу, в якій зазначено, що орендарі зобов'язані дотримуватися норм соціалістичного співжиття. 

10. Головне пам'ятати, що захиститися на 100% неможливо через прогалини в нашому законодавстві. У договорі оренди (письмовому обов'язково) врахувати всі неможливо, але треба до цього прагнути.

Коментарі - 8

+
+38
Денис Денис
Денис Денис
28 вересня 2017, 14:02
#
Добавлю
— за какой срок арендодатель может увеличит стоимость аренды,
— кто оплачивает ВСЕ коммунальные услуги,
— сколько человек будет проживать
+
+52
Maleficarum
Maleficarum
28 вересня 2017, 17:22
#
Добавлю… Договор не несёт никакой юрсилы- ежели не заверен нотариально… Так что- такой договор скорей всего рекомендация- а не документ…
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
30 вересня 2017, 12:54
#
С чего Вы взяли? Это обычный договор, который не требует никакого нотариального заверения. Правда, на практике, в случае проблем что-то получить очень сложно. Куда лучше договорится с арендатором о дополнительной оплате страховки жилья (от потопа в первую очередь) и страховой депозит за 1,5 месяца (если Вы сдаёте квартиру сами, а не отдали её на откуп риэлтору, который возьмёт 50% комиссию с арендатора).
+
0
Никита Т
Никита Т
30 вересня 2017, 14:11
#
> то обычный договор, который не требует никакого нотариального заверения
Глупости, требует, иначе просто бумажка. Попробуйте с этим договором пойти получить регистрацию временного места жительства(что возможно по закону, временная прописка в простонародии) и поймете о чем речь. Без заверения договор юрсилы не имеет.

PS проверено на личном опыте
+
+15
vladymyrkiev
vladymyrkiev
30 вересня 2017, 22:39
#
Аренда (сдача в найм) определяется ст. 811 ГК Украины. Если Вы сдаёте менее чем на 3 года нотариальное заверение не требуется. Если хотите — могу полистать ГК и найти информацию по этому моменту.

С Вашим подходом любой договор просто с подписью сторон не имеет юр.силы. Мы сейчас рассматриваем только аренду (сдачу в найм). Процедуру получение временной регистрации не знаю, для этого может и требуется нотариально заверение. И тут это наверное было бы правильно.

Ничто так не гарантирует покой как страховка + страховой депозит. Всё остальное это надежды, которые сами знаете кого питают :)
+
0
09104
09104
30 вересня 2017, 17:05
#
Есть ещё вариант залоговой суммы в размере пары месячных взносов — на случай, если арендатор что-либо повредит.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
30 вересня 2017, 22:41
#
Залог в размере 1,5 месяца. Более я не знаю таких случаев, разве что какая-то очень специфическая недвижимость.
+
0
Sergey Tyagunov
Sergey Tyagunov
29 жовтня 2017, 0:36
#
То, что сезон долгосрочной аренды жилья в самом разгаре — как говорилось в статье — я это заметил по ценам. Как ни странно но к зиме, когда оплата комунальных больше, кварт плату тоже поднимают. Нужно тысяч 20 зарабатывать чтоб заплатить за все и прокормить семью. А так, в целом за статью спасибо, полезные советы. Я как раз сейчас ищу информацию по этому поводу. Собираюсь в Киев переехать. А в таком большом городе я ни разу жилье не снимал, а там насколько я знаю обмана достаточно. Не хотелось бы попасть на деньги.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися