Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2017, 12:21

Працювали неофіційно, а зарплату виплачувати не хочуть: що робити

Якщо ви працювали неофіційно, а зарплату за відпрацьованний час рботодавець виплачувати не хоче, то треба звертатися до суду.

Якщо ви працювали неофіційно, а зарплату за відпрацьованний час рботодавець виплачувати не хоче, то треба йти до суду.
Фото: unian.net

Про це повідомляє  прес-служба Держпраці у Черкаській області.

Як повідомляється, неофіційне працевлаштування – гостра проблема як для Черкаської області, так і для України загалом. На сьогоднішній день є досить багато випадків, коли працівники підприємств, установ, організацій працюють без оформлення трудових відносин та отримують заробітну плату у «конверті».

Не маючи трудового договору, найманим працівникам відстояти свої права досить складно. Прагнення заощадити на сплаті податків призводить до того, що найманий працівник втрачає мінімальні державні гарантії, є соціально незахищеним.

Фахівці відомства закцентували увагу на основних недоліках і ризиках незадекларованої праці для працівників:

  • у разі конфлікту з роботодавцем є ризик не отримати заробітну плату або отримати істотно менше без будь-якої причини;
  • незадекларований працівник втрачає соціальні гарантії, наприклад, у випадку скорочення;
  • у разі неофіційного працевлаштування роботодавець не оплатить листок непрацездатності (лікарняний);
  • роботодавець не оплатить відпустку, тобто неоформлений працівник може не отримати так звані «відпускні виплати»;
  • відсутні гарантії, пов’язані з навчанням, вагітністю, народженням дитини;
  • при неофіційному працевлаштуванні у разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності.

Трудові спори працівників щодо не оформлення трудових відносин (виконання ними роботи без укладення трудового договору) безпосередньо розглядаються в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах.

Тож, якщо ви вважаєте свої права порушеними, для їх поновлення маєте повне право звернутися до суду.

У разі встановлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи, приймається рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді.

Така виплата проводиться без урахування фактично виплаченої заробітної плати, та нарахування і сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЕСВ) за встановлений період роботи.

Крім того, при підтвердженні фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ, ПДФО та військового збору – на роботодавця накладаються фінансові санкції. Такі санкції становлять тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення(ст. 265 КЗпП).

У 2017 тридцятикратний розмір МЗП становить 96 тис. грн (3200 х 30).

Від себе додаємо, що такий штраф може бути накладений державною інспекцією з питань праці без проведення перевірки на підставі рішення суду про оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, і встановленні періоду такої роботи або роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час.

Крім того, юридичні особи та фізичні особи — підприємці (ФОП), які використовують найману працю, несуть також відповідальність у вигляді штрафу у разі:

  1. оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві – в трикратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 році – 9,6 тис. грн);
  2. виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати ЄСВ — в трикратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 році – 9,6 тис. грн);
  3. порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць, виплати їх не в повному обсязі;
  4. недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – в десятикратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2017 році – 32 тис. грн);
  5. недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – в десятикратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2017 році – 32 тис. грн);
  6. недопуску до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – в трикратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 році – 9,6 тис. грн);
  7. недопуску до проведення перевірки з питань фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, і виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків, створення перешкод у її проведенні — в 100-кратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушен ія (у 2017 році – 320 тис. грн);
  8. порушення інших вимог трудового законодавства — в розмірі однієї МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 році – 3,2 тис. грн).

Коментарі - 2

+
0
slavaNBA
slavaNBA
5 жовтня 2017, 17:55
#
А доказательные моменты?????

А что если работник получает «серую» ЗП?
+
0
Alex19911
Alex19911
16 січня 2020, 12:55
#
Добрый день, хотел узнать что я могу сделать если мне не заплатили зарплату?
я устроился на в '' Група компаний Элефант'' идент. код 39602645
на вакансию маляра подписывал трудовой договор на месяц, дубликата они мне не дали
проработал месяц с 01.11.2019 до 04.12.2019 . потом меня робота не устроила и я ушел и по сей день кормят меня что скоро дадут деньги ну уже 16.01.2020 а денег не давали и я думаю что и не собираются ибо контора сомнительная у них юридический адрес в частном доме а по факту офис на территории  
ПОЛТАВАМАШ
 , на руках у меня только пропуск остался других документов нету хотел спросить что я могу сделать чтобы мне выдали зарплату или уже ничего не сделать?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися