Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2017, 14:30

Кіберполіція і lifecell сповіщатимуть компанії у випадку кібератак

Компанія lifecell передала на безоплатній основі департаменту кіберполіції систему власної розробки для екстреного реагування в умовах надзвичайних ситуацій Emergency Notification System (ENS).

Кіберполіція і lifecell сповіщатимуть компанії у випадку кібератак
Фото: dpchas.com.ua

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«ENS дозволяє локалізувати кіберзагрозу та уникнути поширення. У період тестування системи працівниками кіберполіції вже вдалося уникнути кіберзагрози в одній з корпорацій. Співробітники, які отримали сповіщення, протягом п'яти хвилин змогли поширити інформацію про загрозу серед своїх колег», — повідомив начальник департаменту кіберполіції Сергій Демедюк в ході прес-конференції.

Незалежно від того, де знаходиться співробітник, на мобільний телефон приходить повідомлення про загрозу.

За три хвилини вдається проінформувати понад тисячу осіб, пояснив керівник департаменту корпоративної безпеки lifecell Андрій Некрутов.

Департамент кіберполіції і lifecell також підписали меморандум про співпрацю.

Як уточнив Демедюк, в базі кіберполіції знаходиться 560 суб'єктів державного та приватного сектора, третина з яких вже дала згоду працювати через таку систему. Він також зазначив, що серед державного сектору 15 компаній дали згоду і надали інформацію для роботи через систему.

«Однак повідомлення буде приходити не всім, так як можуть містити інформацію для службового користування», — уточнив він.

До системи зможуть приєднатися і приватні клієнти. Для цього їм доведеться надати деякі персональні дані.

«Можна вибирати канали по пріоритетності — через смс-інформування, телефонний зв'язок або електронну пошту. Впродовж трьох хвилин співробітники отримують інформацію», — сказав Некрутов.

«Недавні кіберінціденти показали, що оперативне реагування — перший оперативний спосіб уникнення таких загроз», — зазначив Демидюк.

На сайті кіберполіції буде розміщена форма, через яку можна підключитися до системи. Однак система буде доступна тільки для тих, хто використовує статичну IP-адресу.

«Система буде мати і комерційну складову. До неї зможуть підключитися також сім'ї, окремі громадяни для оповіщення не тільки в разі кібератаки, а й інших надзвичайних ситуацій», — зазначив головний виконавчий директор lifecell Імет Язиджі.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися