Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2017, 13:01

Поки немає підстав для підвищення облікової ставки — Сологуб

Фундаментальний тиск на ціни залишається помірним, тому в даний час відсутні підстави для підвищення облікової ставки.

Фундаментальний тиск на ціни залишається помірним, тому в даний час відсутні підстави для підвищення облікової ставки.
Фото: teleportus.ua

Про це заявив заступник голови правління Національного банку Дмитро Сологуб.

«Ми бачимо, що базова інфляція залишається відносно стабільною… Це говорить, що фундаментальний тиск на ціни є помірним… Тобто, поки немає підстав для підвищення облікової ставки», — сказав він в бліц-інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Заступник голови НБУ пояснив, прискорення інфляції, що спостерігається в даний час пов'язане зі зростанням цін на чотири товарні групи: тютюн, овочі, м'ясо і молочні продукти. При цьому їх подорожчання обумовлене тимчасовими факторами — погода, проблеми з дистрибуцією, підвищення акцизів і зростання експорту м'ясо-молочних продуктів.

«Практика і теорія інфляційного таргетування говорять про те, що центральний банк повинен реагувати на фундаментальні фактори — зміна інфляційних очікувань, попиту в економіці і так далі», — зазначив Сологуб.

Відсутність фундаментального тиску, за його словами, підтверджують також опитування НБУ населення, банкірів, бізнесу та професійних аналітиків.

«Згідно з останніми опитуваннями очікування щодо інфляції знаходилися в діапазоні від 7% до 11%, у всіх чотирьох групах. Тобто вони досить близько до очікувань НБУ», — констатував він.

Крім цього, заступник голови НБУ додав, що найближчим часом очікується деяке уповільнення темпів зростання цін і, якщо ситуація буде поліпшуватися Нацбанк готовий і далі пом'якшувати політику.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що за даними Держстату, в річному вираженні, у порівнянні з серпнем 2016 року, інфляція в Україні прискорилася до 16,2% з 15,9% зафіксованих місяцем раніше.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися