Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2017, 12:44

Поки Мінфін гостював у інвесторів

Китай зіпсував настрій любителям криптовалют. В українському сегменті єврооблігацій панує урочисте очікування нового випуску. Візит місії МВФ перенесено на невизначенності срок. НБУ переглянув прогноз по інфляції. Підсумки тижня, что минає в своєму блозі на НВ традіційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» скоротив.

Сергей Фурса
Сергей Фурса
специалист отдела продаж долговых ценных бумаг Dragon Capital

Американські ринки знову оновили історичні максимуми, святкуючи завершення урагану Ірма. Тим більше, що сам ураган, зокрема збитки від нього, актуалізує програми державної підтримки, податкової реформи та інших приємних пряників, яких ринки вже зачекалися. І якщо за вихідні ніхто не викине нічого екстраординарного, в понеділок, коли Україна перейде до завершальної стадії операції, ринки будуть готові проковтнути і не таке.

На вихідних як завжди є загроза того, що один хлопчик в Північній Кореї, якому набридне підривати своїх генералів, знову влаштує «Бада-бум», погравшись у «бомбочки». Він і так вже в п'ятницю запустив свою ракету в море, через Японію, продовжуючи глушити рибу в Тихому океані. Це має звичку псувати настрій світовим фінансовим гравцям. Втім, він робить це так часто, що чим довше, тим менше людей буде сприймати його серйозно. Однією бомбою більше, однією менше.

Навіть несподівано слабкі статистичні дані з Китаю не змогли зіпсувати настрою інвесторам і спекулянтам, несучи сум'яття хіба що на ринок руди. Індекс S & P500 відкриється в п'ятницю з позначки в 2495 пунктів. А кому Китай зіпсував настрій, то це адептам секти криптовалют. Китайські товариші прикрили другу за величиною біржу біткойнів, поступово закручуючи гайки, як кожна автократія, що себе поважає. Тим більше, як автократія, яка намагається прикрити канали виведення грошей з країни. Укупі з емоційністю глави одного дуже великого американського банку, який пообіцяв звільнити будь-якого трейдера «за дурість», якщо він надумає торгувати біткойни, все це призвело до падіння ціни на біткойни з 5000 доларів за штуку до 3500 тисячі доларів. Якраз вдало вийшло, що це співпало з виходом на екрани фільму «Тюльпанова лихоманка». Втім, фільм цей про любов, а не про дурість, а з біткойнами навіть прикро, якщо це вже кінець. Якось зарано. Здається, ще бабусі біля під'їздів не стали обговорювати крипотовалюти, та й недостатньо простих інвесторів віднесло свої золоті на це «Поле чудес».

А в українському сегменті ринку єврооблігацій панує урочисте очікування нового випуску. Світ інвесторів заповнений чутками, чи побачимо ми 10 років або 15, скільки людей принесе на викуп свої короткі папери. А деякі особливо сміливі намагаються розгойдати ринок вгору, купуючи папери вище орієнтира уряду і сподіваючись, що ринок зможе віджати уряд ще на півпунктика. Загалом, все, як завжди. Мінфін вже побував у Лондоні, Нью-Йорку та Бостоні, залишивши без уваги західне узбережжя США, мабуть вважаючи, що в зв'язку зі зміною стратегії Franklin Templeton летіти до них вже не має сенсу. Зустрічі ці проходять в теплій дружній обстановці і поки що не зіпсовані навіть новинами від Міжнародного валютного фонду, який, судячи з усього, з останніх сил стримується, щоб не зіпсувати Україні розміщення.

На поточному тижні в Києві випити чаю прилетів містер Девід Ліптон, перший заступник директора-розпорядника МВФ. Поспілкувавшись з українськими можновладцями, він мовчки полетів, залишивши нам лише коротке повідомлення в твіттері, де перерахував ті пункти, які Україна не виконала. Основні пункти, тому Україна не лише нічого не виконала з підписаних умов, а й примудрилася контролювати старі домовленості. Комусь знову дуже сподобався арбітраж між цінами на газ для населення і промисловістю, який тепер досяг 20% і нагадує солодкі колишні часи. Як результат візиту містера Ліптона, візит місії МВФ тепер не планується на 19 вересня і перенесений на невизначений термін. Все-таки шкода, що у Фонді працюють інтелігенти, які рідко говорять те, що думають.

Читайте також: Олег Чурій: Гривня не буде девальвувати восени

На локальному ринку основним ньюсмейкером знову залишається Нацбанк. НБУ провів засідання комітету з монетарної політики. Основними новинами стало те, що НБУ переглянув прогноз щодо інфляції, але не сказав на який рівень (може, документів не було), а також залишив ставку без змін на позначці в 12,5%. Чи не виключивши її підвищення в майбутньому. Інфляція поки дійсно випереджає очікування, і нехай до кінця року її показники і знизяться нижче поточних 16%, так як восени настає час бази порівняння, а підвищувати тарифи в цьому році ніхто не поспішає, але до таргета в 9% явно не дотягне. Звідси й активність регулятора на внутрішньому ринку, де Нацбанк починає активніше забирати ліквідність у банків.

На валютному ринку НБУ продовжує проводити аукціони з продажу валюти, знижуючи перекоси, хоча обсяги цих аукціонів досить помірні. Але сезонність поки що перемагає ціни на сталь і польських заробітчан і курс на міжбанку опустився до 26,2 гривень за долар. У той же час, злегка попустило «чорний ринок», який зблизився з офіційним курсом, ознаменувавши закінчення активної корекції курсу гривні. Рухи якої не лякають нерезидентів, які продовжують активно купувати на первинному ринку гривневі ОВДП. Більш того, можливо, кожен 10 копійок вниз на курсі гривні підвищують попит на гривневі інструменти, адже збільшують майбутню прибутковість інвесторів, знижуючи валютний ризик. І ті 2 млрд гривень з невеликим, які за останні пару тижнів перейшли до імперіалістів, можуть виявитися лише першими ластівками. Єгипет прикладом, де світові гравці зайшли на внутрішній ринок на суму в сотні разів більшу, і не від любові до пірамід.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 вересня 2017, 13:57
#
«И те 2 млрд гривен с небольшим, которые за последние пару недель перешли к империалистам, могут оказаться только первыми ласточками. Египет тому примером, где мировые игроки зашли на внутренний рынок на сумму в сотни раз большую, и не от любви к пирамидам.» — кто это разьяснит более развернуто?!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися