Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2017, 17:16

АМКУ просить Кабмін змінити методику розрахунку ціни на газ

Антимонопольний комітет пропонує Кабінету міністрів змінити діючу методику розрахунку ціни на газ з прив'язкою до його вартості на хабі NCG в Німеччині, що є частиною реформи газового ринку в Україні.

АМКУ просить Кабмін змінити методику розрахунку ціни на газ
Фото: zak-kor.net

Про це йдеться в повідомленні прес-служби АМКУ.

Замість цього відомство пропонує розглянути можливість впровадження методики визначення ціни газу на внутрішньому ринку на рівні середнього значення його вартості у газодобувних підприємств України без додаткових транспортних витрат, тарифу на вхід в ГТС на обсяги газу, видобутого в Україні, а не рівня імпортного паритету.

Комітет звернувся до уряду ще з цілою низкою пропозицій щодо врегулювання проблемної ситуації на ринку природного газу.

АМКУ відзначає, що моніторинг ринку природного газу встановив, що Нафтогаз почав направляти теплопостачальним підприємствам проекти договорів на поставку газу без офіційно оприлюдненої Кабінетом міністрів ціни.

При цьому Нафтогаз застосував ціну, визначену за станом на 1 квітня 2017 року, фіксуючи одночасно у всіх договорах зобов'язання для підприємств ТКЕ прийняти нову ціну, як обов'язкову, у разі визначення урядом іншої ціни.

На думку комітету, такий підхід з боку Нафтогазу може призвести до ущемлення інтересів теплопостачальних підприємств і містити ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, створювати передумови для формування монопольно високих цін на газ, так і на теплову енергію.

Це, на думку комітету, може привести до збільшення тарифів для кінцевих споживачів.

Коментарі - 1

+
0
Braun
Braun
13 вересня 2017, 23:12
#
Великан проснулся1
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися