Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2017, 13:32

Повернення блудної України

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НЧ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений варіант колонки.

Ринкам псують настрій тільки новини з Північної Кореї, де один псих продовжує грати в бомбочки, і прогнози погоди. Однак погода засмучує в основному жителів Майамі і фондові ринки країн Південної Америки. Адже більшість інвесторів, які купують папери Аргентини і Бразилії, Мексики і Гватемали, мешкають саме в Майамі (хоча народилися основному як раз в Гватемалі або Мексиці, Бразилії чи Аргентині), а при наближенні урагану небаченої сили багато з них вже зібрали манатки і втекли вглиб країни. Ті ж, хто залишаться, точно не стануть ходити в офіс, з огляду на великий ризик пролетіти над офісом як фанера над Парижем. 

На щастя, ураган не зачепить Нью-Йорк і Лондон, а значить, здебільшого фінансовому світу нічого не загрожує. Хіба що штормить трохи долар, який знову втратив в ціні й торгується зараз вище 1,2 за євро. Втім, навіть такий дорогий євро навряд чи завадить Меркель виграти вибори, а далі вони розберуться. Але загальний позитив на ринках дозволяє вийти з розміщенням єврооблігацій навіть Таджикистану. Країна бавовни і наркотрафіку вперше з'явилася на ринку, залучила $ 1 млрд, що навіть більше золотовалютних резервів країни, що складають $ 700 млн і зосереджених в основному в золоті. 

На тлі розміщення десятирічного Таджикистану з прибутковістю трохи вище 7%, вихід України на ринок виглядає дуже логічним. Як тільки депутати з десятої спроби прийняли законопроект, що дозволяє Мінфіну провести операцію, уряд оголосив про свої наміри. Угода повинна бути закрита в наступну п'ятницю. Вона передбачає викуп коротких облігацій і розміщення довгих паперів, термін обігу яких складе чи то 10 чи то 15 років. Фінальні параметри ми зрозуміємо тільки після роад-шоу, на якому Мінфін разом з лід-менеджерами буде промацувати апетит до ризику в основних інвесторів. 

На тлі очікувань виходу уряду на ринок весь тиждень росли вартості як суверенних паперів, так і корпоративних, особливо ДТЕК і Метінвесту. Але зростання було помічено не тільки на ринку єврооблігацій. На цьому тижні різко зросли вкладення нерезидентів в ОВДП. А значить, програма CLN Сіті Банку «працює». Симптоматично, що покупки нерезидентів тривають на тлі різкого падіння гривні, яка за останні кілька тижнів втратила 50 копійок проти долара. А це означає тільки те, що покупці, які голосують грошима, ставлять на те, що падіння є ситуативним і лише відкриває більше можливостей, збільшуючи потенційну прибутковість покупки. Хто переможе сказати важко, на початку вересня зіткнулися дві хвилі на українському валютному ринку. З одного боку, це традиційна сезонність, коли восени гривня у нас слабшає. Але ось причини для прояву цієї сезонності за останні роки суттєво збідніли. Зате є протилежна хвиля – прекрасні зовнішні ринки, що підтримують гривню. Хто переможе ми побачимо вже скоро, коли пройде ефект американських вихідних і великих надходжень від повернення ПДВ, які миттю виливаються на валютний ринок.

Читайте також: Наскільки подорожчає долар до кінця року

Прихід нерезидентів призводить до зниження ставок на первинних аукціонах, на яких і пасуться покупці. На вторинному ринку вплив покупок поки що не особливо помітний, тут більше відчувається ситуація з ліквідністю. А НБУ, анонсом своїх тримісячних депозитних сертифікатів, дав зрозуміти, що зниження ставок очікувати не варто. Що й логічно на тлі інфляції, яка поки що не хоче слухатися прогнозів. А де всі прогнози марні, то це на українському ринку акцій. В останні тижні тут знову болото. Рух є, а прогресу немає. І індекс УБ відкрився в п'ятницю на позначці 1137 пунктів.

Коментарі - 1

+
+18
mary27
mary27
8 вересня 2017, 19:16
#
Как всегда, прекрасный обзор.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися