Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2017, 12:51

Мінекономрозвитку представило новий законопроект про концесії

Перший віце-прем’єр міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів презентував новий проект закону України «Про концесії».

Перший віце-прем’єр міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів презентував новий проект закону України «Про концесії».
Фото: gogetnews.info

Даний проект Мінекономрозвитку розробило разом з ЄБРР та міжнародними консультантами. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Концесія — це форма державно-приватного партнерства (ДПП). Концесія передбачає, що держава передає об’єкти, якими вона володіє, приватному бізнесу в оренду.

“У країнах ЄС у 2016 році укладено 69 угод про державно-приватне партнерство на суму близько 12 млрд євро. Водночас у Туреччині держава та бізнес разом будують новий аеропорт у Стамбулі.

Як бачимо, досвід країн з різним рівнем економічного розвитку свідчить, що бізнес готовий інвестувати в інфраструктуру та ефективно взаємодіяти з державою”, — зазначив Степан Кубів під час презентації.

Згідно із законопроектом, строк концесії може становити від 3 до 50 років. Ініціаторами концесії можуть виступати органи державної влади, які здійснюють управління об’єктами державної власності, органи місцевого самоврядування чи юридичні особи приватного права (резиденти та/або нерезиденти).

Виконавець концесії (концесіонер) вибирається на концесійному конкурсі, який проходить у чотири етапи:

1) попередній відбір претендентів;

2) подання конкурсних пропозицій учасниками;

3) оцінка конкурсних пропозицій і вибір переможця;

4) переговори з переможцем.

Контроль за здійсненням концесії можуть виконувати концесієдавець, Мінекономрозвитку, інші державні органи та органи місцевого самоврядування. Щоб уникнути необ’єктивності, завершальну оцінку здійснює центральний орган виконавчої влади, уповноважений Кабінетом Міністрів, який не брав участь у здійсненні концесії, включаючи стадію підготовки.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися