Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 вересня 2017, 12:46

Солодкий час для українського ринку

Євро подешевшав. Інвестори дісталися до локальних валют. Український Мінфін готується до випуску єврооблігацій. Візит місії МВФ вже на носі. Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підбив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» наводить скорочений текст колонки.

Діловий сезон знову стартував, розпочавшись з заяв Центробанків в Джаксон Холі, які оголосили про те, що пора виходити з канікул. Залп виявився вдалим, особливо для ЄЦБ, якому вдалося повернути євро нижче позначки в $1,2. Дороге євро нікому в Європі не потрібно, особливо законодавцю моди — Німеччини. У підсумку, на ранок п'ятниці курс євро-долар торгується поблизу позначки 1,189. А в новинах, і фінансових також, на перше місце вийшов Харві, змінивши там Дональда. За ступенем руйнівності вони схожі, так само як і по непередбачуваності. З упевненістю можна сказати лише, що Харві точно обійшовся США дешевше, ніж Дональд. Тим більше, що Харві як прийшов, так і пішов, а ось від Дональда поки позбутися не вдалося.

Ринки США продовжують відновлюватися після помірної корекції. Північну Корею знову ніхто бомбити не збирається, нехай вони і дуже нариваються, і індекси потихеньку відновлюються. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю на позначці в 2471 пунктів. І нарешті прояснилися подробиці великого китайського партійного з'їзду, який відбудеться в середині жовтня. І під який підв'язані багато стимулюючих заходів в китайській економіці, адже не можна зустрічатися відповідальним товаришам навіть при натяках на економічну скруту. Так що за ринок металу і руди до цього часу можна не переживати.

Для ринків, що розвиваються, в принципі наступили солодкі часи. Інвестори вже дісталися і до локальних валют, змінюючи всю можливу сезонність. Покупки йдуть в Єгипті і Туреччині, в Росії і Південній Африці. В результаті, про звичну сезонність для валют довелося забути, приклад тому і рубль, і гривня, які завжди слабшають в серпні, але в цьому році проігнорували традицію. В українському сегменті тривають покупки і Мінфіну прийшов час виходити на ринок з єврооблігаціями. Поки ринки добрі і поки інвестори не зрозуміли, що і в цьому році ми можемо не отримати нового траншу. Місія МВФ приїжджає вже 12 вересня, а до їх приїзду не буде зроблено не тільки нічого з підписаного меморандуму, але й уряд навіть переглядає свої рішення, за які вже отримали гроші.

Кабінет міністрів має намір подискутувати з Фондом про зростання цін на газ. З огляду на те, що формула давно відома, більш того, це формула з усіма відомими, то дискусія, судячи з усього, зведеться до математичного дискурсу, між традиційною і вінницькою школою математики. На цьому тлі навіть ймовірність прийняття пенсійної реформи не допомагає повірити, що незабаром ми таки отримаємо транш. Так що треба поспішати, кувати залізо поки гаряче і рахувати гроші, не відходячи від каси.

Як зараз гаряче — можна зрозуміти по котируваннях варантів. Вони вже майже досягли позначки в 60% від номіналу, збільшивши свою ціну вдвічі з початку року. Одночасно з цим, в Україну приїжджає молодий чоловік латиноамериканської зовнішності, якого спочатку можна прийняти за лижного інструктора, а він виявляється зятем Карлоса Сліма, і взагалі багатим і знаменитим. Причому вряди годи, увагу багатого і знаменитого в Україні привернув бізнес, а не розваги. Воно то і зрозуміло, Україна не далека від Мексики і для мексиканців набагато простіше зрозуміти, як вирішувати тут питання, ніж для недалеких німців чи американців.

І, звичайно, історична подія трапилося на ринку облігацій. Нерезиденти вперше за три роки купили локальні державні папери. Зробили це не безпосередньо, а через програму Сітібанку, що випускає спеціальні продукти, CLN, які дозволяють купувати український борг, не заходячи в Україну. І за право не заходити в Україну інвестори готові дорого платити. Якось ця покупка випадково збіглася з виходом звіту Goldman, де вони повірили в українську гривню і напророкували їй зміцнення в найближчі роки. Тут ще й Moody's пожвавішали, піднявши рейтинг України. Звичайно, хлопці все одно ще набагато позаду інших рейтингових агентств в своїй оцінці економіки України, але дана новина із серії «дрібниця, але приємно».

Гривня ж переживає тиждень волатильності, що приводить до того, що НБУ доводиться якось виходити з аукціоном на покупку 100 млн доларів, а вже через день — з продажем 70 млн доларів. Поки що рано говорити, що ми стоїмо на порозі зміни тренду і сезонність все-таки переможе, хоча покупці CLN повинні понервувати, побачивши, як за день офіційний курс втрачає 14 копійок. Поки що і НБУ і учасники ринку нарікають на ситуативні чинники, помножені на стрес від завершення літа, звертаючи увагу на ті ж сировинні ринки, де панують бики.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися