Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2019, 16:52

Ринок нерухомості у рік виборів: ключові тенденції

На що варто звернути увагу, якщо ви плануєте цього року інвестувати у київську нерухомість. 

Про те, як суспільно-політичні події вплинули на столичний ринок нерухомості у 1-му півріччі, та чого очікувати восени, розповіла заступник директора ІБК ОБРІЙ із комерційних питань Олеся Перчак.
фото: domik.ua

Про те, як столичний ринок нерухомості пержив політичну турбулентність у 1-му півріччі, та чого слід очікувати восени, розповідає заступник директора ІБК ОБРІЙ із комерційних питань Олеся Перчак.

Якщо говорити про цьогорічні тенденції на ринку нерухомості, то в першу чергу слід згадати про вибори президента, перший тур яких відбувся у березні, а другий — у квітні. Ринок відчув їх вплив у всіх сегментах: починаючи з кінця березня і аж до травневих свят кількість угод в офісах продажів первинної нерухомості скоротилася.

Проте вже у травні спостерігалася геть інша картина. Наприклад, в сегменті нерухомості економ-класу було реалізовано близько 80% відкладеного попиту, який виник за «виборний» період. Хоча зазвичай травень за сезонністю не є найбільш активним. Не спостерігалося зменшення попиту і у червні 2019-го року, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.

Зростала і ціна продажу. Якщо взяти за приклад ЖК «Місто квітів», то середня ціна продажу у І півріччі 19-го зросла на 27,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Причому вона зросла не стільки на стадії готовності об’єкту, як за рахунок показника ліквідності.

За моїми прогнозами, найвірогідніше, що у липні і серпні ринок замре — і сезонно, і політично. Однак підстав очікувати продовження цієї тенденції восени немає. Як показує досвід, в Україні адаптація суспільства до будь-яких політичних та економічних змін відбувається протягом двох місяців. Тож з вересня очікуємо на пожвавлення ринку. Загалом осінь – традиційно активний період на ринку нерухомості.

Протягом першого півріччя поточного року ринок продовжує демонструвати високу активність з боку забудовників. З початку року почалось будівництво більше 20 нових об’єктів нерухомості. Зауважимо, що основний об’єм пропозицій минулого року формувався за рахунок об’єктів комплексної забудови комфорт-класу, в той час у 2019-ому значно збільшилась частка об’єктів бізнес-класу — майже до 50%. Забудовники роблять ставку на інвестора, якому важлива локація об’єкта, його ліквідність і ціна.

З боку споживачів інтерес до нерухомості теж не зменшується. За результатами дослідження рівня фінансової грамотності та обізнаності, яке проводилось у рамках проекту «Міжнародні партнерства заради стабільності фінансового сектору», українці оцінюють ризики депозитних вкладів вище, ніж ризики інвестицій у нерухомість. Об’єкти нерухомості, які можна перепродавати або здавати в оренду, залишаються цікавим альтернативним варіантом зберігання та примноження капіталу.

Коментарі - 1

+
0
squeez
squeez
15 липня 2019, 13:19
#
Основная тенденция в том что это столица и тут не будет никаких проблем, квартиры будут покупаться и продаваться, мы не о Козятине же каком-то говорим, и рынок почти никак не реагирует, у кого есть деньги - покупают, все просто, цены особо не играются тоже, так что статья так.. ни о чем
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися