Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 серпня 2020, 11:28

Чому іпотека під 10% не вирішить житлових проблем українців

Державні банки запустили іпотеку під 10%, а Президент Володимир Зеленський вже відзначив позитивні результати програми. За перший місяць роботи програми видано понад 200 іпотечних кредитів.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров сумнівається в успішності програми: обсяг ресурсів держбанків занадто малий, щоб запустити дійсно ефективну іпотечну програму. У колонці для «Мінфіну» він підрахував, скільки грошей потрібно насправді, щоб запустити дешеве кредитування, і як їх залучити.

Чи можливі 10%

Ринкові ставки за кредитами, які зараз все ж ближче до 15%, мають свій плюс: вони дають практично необмежений фінансовий ресурс. Банки збирають депозити і видають кредит, видавши кредит, вони знову збирають депозити і видають кредити, і так далі нескінченну кількість разів.

Всі учасники процесу при цьому задоволені. Командний метод зі встановлення ставок не зможе створити такого ланцюжка, а тому його ресурс обмежений лише власними грошима.

При ставці 10% державні банки можуть розраховувати тільки на власні кошти і не зможуть залучити на це депозитні кошти вкладників. Оскільки такого відсотка прибутку не вистачить всім учасникам процесу. Держбанки не можуть позичати гроші за депозитами у вкладників за 8,5% і видавати гроші за 10%.

Оскільки ті 1,5%, що залишилися, не покриють їх ризики. Адже з позиції ризику зі 100 позичальників за іпотекою в майбутньому 2 позичальника можуть не повернути кредит. Тоді банк з решти 98 позичальників збере лише 107,8 (98*1,1 = 107,8) позик, замість 110, а віддавати за депозитами потрібно буде 108,5.

А не віддати ці двоє можуть тому, що банк в майбутньому не зможе, наприклад, забрати квартиру через суд. Адже іпотечна квартира може виявитися єдиним житлом, або мати інші обмеження. Цей ризик, звичайно, відбивається на відсотках за кредитом, тому що ризик коштує грошей. І сьогодні, ризик в Україні коштує більше, ніж озвучені 2% і через це і з'являються ринкові ставки, які сьогодні ближче до 15% і вище.

Скільки потрібно будувати

Держбанки, звичайно ж, можуть видавати кредит і за 10%, і 5%, і за 0% річних, адже вони самі господарі своїх грошей. Але в цьому випадку вони зможуть розраховувати лише на свої гроші, без грошей вкладників. Відповідно, загальний обсяг виданих кредитів за такою іпотекою не може бути більшим.

Читайте також: Рейтинг забудовників Києва: хто здав в експлуатацію 405 тисяч «квадратів»

Ставка 10% за іпотекою, можливо, дозволить держбанкам роздати іпотечних кредитів на скажімо 10 млрд грн за кілька років, або, в кращому випадку, навіть на 50 млрд грн. Але цей обсяг нічого не змінить в загальній ситуації з житлом в Україні.

Образно кажучи, для «щастя» людям потрібно мати 30 кв.м житла на одну людину. Якщо грубо прикинути ці норми до України, то країні потрібно мати житловий фонд рівний 1,2 млрд кв.м.

Якщо прикинути, що середній цикл оновлення житлового фонду становитиме 50 років, то на рік країні потрібно будувати 24 млн кв.м, що буде приблизно дорівнює 0,6 кв.м житла, що зводиться на рік на людину.

Загалом в світі якраз і вважається, що будувати потрібно від 0,5 метрів житла на рік на людину. Але 0,5 «квадрату» — це темп для нормального життя, за якого йде, так би мовити, рутинне оновлення житлового фонду. Але, коли країна активно будується або активно оновлює свої фонди, темп будівництва вже доходить до 1 кв.м на рік на людину.

Читайте також: Скільки коштує оренда житла в столиці і великих містах

Україні, з огляду на те, що в країні вже величезна кількість старого житла, для «щастя» потрібно якраз будувати по 1 «квадрату» на рік на жителя. Тобто, близько 40 млн. кв.м житла на рік.

Ціна запитання

Ці 40 млн. метрів в грошах будуть рівні приблизно $20-40 млрд, якщо рахувати вартість квадратного метра за $500-1000. Багато хто, звичайно, може заперечити, що житло в регіонах коштує дешевше. Але тут можна відповісти, що, так, вже існуюче житло дешевше, але за менші гроші можна побудувати житло.

За допомогою іпотеки зазвичай фінансується до половини вартості житла, що купується. Якщо виходити з цього, то для «щастя» загальний обсяг видаваних кредитів за іпотекою має становити $10-20 млрд на рік, або 270-540 млрд грн.

При цьому, якщо порахувати, що іпотека в середньому буде видаватися на 15 років, то загальний обсяг іпотечного портфеля становитиме 2-4 трлн грн (середнє 7,5 років).

На тлі таких цифр іпотека за 10%, нехай навіть на 50 млрд. грн за кілька років, стане тільки «галочкою», а не реальним вирішенням житлових проблем. Для повноцінної іпотеки країні все ж потрібні реальні ринкові ставки під 10%, а не досягнуті командно-адміністративним методом.

Читайте також: Як «Київміськбуд» добудовує будинку «Укрбуду»

Для цього потрібно знижувати ризики за кредитами, тримати інфляцію під контролем, поважати і захищати право на приватну власність, мати надійну і стійку гривню, підвищувати довіру до країни і стійкості її фінансової системи. Тоді і ринкові ставки з часом впадуть до 10% і менше.

Коментарі - 17

+
+90
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 серпня 2020, 20:31
#
Житло може бути єдиним і його ніззя відбирати... ну-ну, запускайте. І без того гнилий портфель держбанків стане ще тухліший, бо в усіх відказників буде останнє житло, будуть розлучатися, з'явиться купа матерів-одиночок... валютні кредити номер два. І ще одне, чому іпотека не стане масовою, бо квартира коштує 1-2 млн грн залежно від міста, а це 100-200 тис в рік лише на відсотки, нехай половина від них, бо перший внесок 30-50%... для Києва 100 тис на відсотки це 8 тис на місяць. Скільки людей зможуть їх відстібнути? Не спішіть заперечувати, адже той, хто може заплатити десятку на відсотки може і без іпотеки обійтися. Хоча сума співставна з орендою, тому часто молодь не заморочується іпотекою, бо оренда дешевша і при зміні місця роботи орендовану можна змінити, а власну важче, тим більше кредитну.
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
19 серпня 2020, 10:49
#
Думаю цим все і закінчиться
+
0
SergS7
SergS7
18 серпня 2020, 21:06
#
У державних банків депозити за ставкою 8,5 % — єдиний фінансовий ресурс? А як же безлімітний друкарський станок?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
18 серпня 2020, 23:29
#
6% НБУ наливає лише під облігації
+
0
SergS7
SergS7
19 серпня 2020, 9:13
#
Прийде розпорядження з найвищого рівня — і 6 % будуть наливати під бетон. Отже іпотечна ставка 10 % — це ще й забагато, держ. банкам і 2 % маржі вистачить, нехай під 8 % видають. Треба лише на законодавчому рівні спростити процедуру відбору заставленого майна у неплатників кредитів. Ну це можна зробити в турборежимі за 15 хвилин
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 серпня 2020, 13:03
#
А потім заборонити виселяти з квартир бо це останнє житло, до речі, такий пункт в законі є... і 2% маржі не покриють неплатників. І знову в держбанках буде зростати кількість гнилих кредитів. А вгадайте, кому ту іпотеку дадуть і кого не виселять за неуплату? Чому в Кредіагріколі і Райфазеніавалі проблемних кредитів менше 5%? Тому, що вони не приймають участі в державних авантюрах. Держбанкам дають бабло з НБУ, потім кажуть, кому дати пільгові кредити і потім злити справу в суді. Тому, чим швидше приватизують банки, тим менше вони витягуватимуть бабла з бюджету. Але приватизувати банки слід дозволити іншим транснаціональним банкам, або заборонити видавати кредити під відсотка менші, ніж депозит в цьому ж банку і заставне майно має бути оцінене на аукціоні. Взагалі, можна було б по жорсткому розрулювати заниження вартості майна, нерухомості та на митниці. Для прикладу, якщо задекларував, що квартира коштує 50 тис грн, то будь-хто має право в тебе її викупити за цю ціну плюс 10%. Тоді не буде свідомого заниження, тоді оцінщики не потрібні. Те саме на митниці.
+
0
Teopa
Teopa
19 серпня 2020, 16:45
#
Это уже будет нарушением независимости НБУ. И чревато большими проблемами. 
Ведь что такое независимость НБУ - это в том числе выполнение международных нормативов по банковскому регулированию.  
+
+15
Narod123
Narod123
19 серпня 2020, 0:02
#
… Госбанки не могут занимать деньги по депозитам у вкладчиков по 8,5% и выдавать деньги по 10%.

… С позиции риска из 100 заемщиков по ипотеке в будущем 2 заемщика могут не вернуть кредит. (Вариант в 1,5 землекопа не рассматривается?)
.
А если не вернут 3? А если 5? Могут вернуть, могут не вернуть. Какое-то «гадание на кофейной гуще». Работать лучше и рисков будет меньше.
.
И не верится, что это программа единственная прибыль банков. Перевел с карты на карту — 1% сняли автоматом.
.
Военный сбор 1,5% перераспределить на компенсацию ипотеки. Армия уже лучшая в Европе. Можно и жильем граждан начать обеспечивать.
+
0
Narod123
Narod123
19 серпня 2020, 0:21
#
Военный сбор в среднем приносит 20 млрд грн. в год.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 серпня 2020, 13:06
#
А єслі то, а єслі то? До чого тут, єслі 3 чи 5 не повернуть? Це не гаданія, це статистика, яка спирається на минулі періоди. І полтора зємлєкопа тут як раз і доречно, бо може не повертати в середньому півтора зайомщика зі ста, адже зайомщиків не сто, а більше. Крім того, один зайомщик повертав-повертав, а потім з половини перестав, тому він може йти, як пів зємлєкопа. Тому не треба показувати свою безграмотність, її і так видно.
+
+14
YevgenMuza
YevgenMuza
19 серпня 2020, 16:10
#
Зачем, вообще, считать чужие деньги? Государство должно заниматься, исключительно, снижением издержек для банков и созданием условий, а банки сами будут бороться за клиентов, в том числе, снижая ставки и повышая эффективность, и.т.д., если им это будет выгодно. А то, 2 клиента не вернут, 3 или 5 - это исключительно вопрос компетенции банка. У какого-то банка 1 клиент из 10 будет невозвратный, за счёт чего он сможет давать самые выгодные условия.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 серпня 2020, 23:20
#
Якщо один з десяти не повертатиме, то буде гіпотека під 15% мінімум, бо 10% буде йти на той невозврат.
+
0
YevgenMuza
YevgenMuza
20 серпня 2020, 8:29
#
Так ипотека с залогом идет, нет?
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
19 серпня 2020, 14:23
#
Доречі ось один із доказів https://biz.censor.net.ua/news/3214694/oschadbank_spisal_za_polgoda_kredity_na_22_milliarda
+
0
Mindent
Mindent
19 серпня 2020, 14:53
#
Большая часть старых валютных ипотек физлиц так и не возвращена и вряд ли будет..Мораторий действует,людей не выселяют
+
+15
S K
S K
19 серпня 2020, 17:08
#
Люди покупали жилье по $3000 за кв.м. Сейчас его стоимость $1000-1500 за кв.м. Даже если выселить и продать полностью кредит не погасишь, если 50% уже не выплачено.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 серпня 2020, 23:21
#
Там перший внесок був, але пеня, упущена вигода... купа бабла приросла.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися