Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 серпня 2020, 8:18

Як «Київміськбуд» добудовує будинки «Укрбуду»

До цього часу в «Київміськбуді» планували прийняти всі 22 об'єкти, які недобудував «Укрбуд». Однак цьому завадило безліч проблем, головна з яких — фінансування: для завершення недобудов «Укрбуду» необхідно понад 2 млрд грн.

Ринок нерухомості, недобудови, Укрбуд, Київміськбуд, житлові комплекси, забудовники, квартири в Києві
фото: kiev.krysha.ua

Про це розповів ЕП президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір. «Мінфін» ділиться з читачами найкориснішою інформацією.

На яких ЖК йдуть роботи

«Київміськбуд», якому Президент України Володимир Зеленський доручив завершити недобудови «Укрбуду», зараз прийняв більше половини кинутих житлових комплексів – 12 об'єктів.

Це ЖК «Пектораль», «Новомостицький», «Сонячна Рів'єра», «Харківський», «Гармонія», «Кирилівський гай», «Гвардійський», Freedом, Lake hous, Twin house, Urban park, «Академ Парк».

На всіх з них йдуть роботи, десь вже на завершальній стадії, десь на початковій. Крім цього, найближчим часом очікується передача ще чотирьох об'єктів.

Читайте також: Київміськбуд і інвестори Укрбуду погодили умови завершення об'єктів

Скільки об'єктів вже ввели в експлуатацію

За цей час вдалося ввести в експлуатацію три об'єкти: «Сонячна Рів'єра», «Пектораль» (1-2 секції), «Новомостицький».

Два перших з них вже отримали поштові адреси. Ще за двома – «Харківський» та «Гармонія» — днями зареєстровані поточні зміни в документацію та подані документи в ДАБК.

Київрада звільнила об'єкти «Укрбуду» від сплати пайових внесків (які і так скасовуються з 1 січня 2020 р.), тим самим знявши додаткове фінансове навантаження з об'єктів, багато з яких збиткові.

Міністерство оборони нарешті звернуло увагу на проблеми інвесторів «Укрбуду». Підписані основні договору за двома з чотирьох об'єктів на землях оборони – Urban park та «Оберіг-2».

За ЖК «Чарівне місто» йде внутрішнє погодження у департаментах міністерства. Що стосується ЖК Art House, Міноборони необхідно належним чином оформити земельну ділянку, щоб «Київміськбуд» міг прийняти його на законних підставах.

Правда, ці перемоги – заслуга не чиновників, а інвесторів-довірителів, які вклали свої гроші в будівництво і активно відстоюють свої права. Вони виходять на мітинги, розбираються в юридичних та економічних нюансах, і показують багатьом приклад злагодженої роботи.

Читайте також: За скільки зараз можна купити квартиру в Києві

За які кошти планують закінчити будівництво

Відповідно до первинного аудиту, загальна сума, необхідна на завершення всіх об'єктів – 8,45 млрд грн. З них нереалізованої нерухомості і доплат – 6,36 млрд, до того ж дефіцит приблизно у 2,1 млрд.

Як ця цифра зміниться, ми зрозуміємо після повної передачі всіх об'єктів. Тоді звернемося до Державної іпотечної установи (ДІУ) з пропозицією щодо викупу квартир. Нами підготовлена первинна документація, опрацьоване розпорядження.

Зараз будівництво йде за рахунок продажу квартир у цих об'єктах – кожен ЖК фінансує сам себе. Договори нові клієнти укладають з «Київміськбудом», а значить кожна гривня піде на будівництво, ці гроші під контролем.

Чого не можна сказати про другу важливу частину фінансування – доплати за розстрочення від клієнтів, за купленими раніше квартирами у Фонду фінансування будівництва (ФФБ), якими керує компанія «Житло-Капітал».

У повному пакеті документів для передачі об'єктів «Укрбуду» «Київміськбуду» є й договори, за якими «Житло-Капітал» зобов'язується перераховувати ці доплати «Київміськбуду» для фінансування будівництва. Але за рядом об'єктів робити це вони не поспішають.

Нюанс у тому, що раніше клієнт ніяких договорів безпосередньо з «Укрбудом» не укладав, всі операції здійснювалися через «Житло-Капітал», управителя Фондів фінансування будівництва.

Читайте також: Ефект «Укрбуду»: що відбувається з великим забудовником і до чого готуватися покупцям квартир

Куди зникли гроші

Що таке ФСС? Це фінансова установа, яка укладає договір із забудовником і зобов'язується фінансувати будівництво будинку. Причому за законом діє правило: один фонд – один об'єкт. Нецільове використання грошей або перекидання їх з одного на інший заборонено.

Тим не менш гроші з фондів на будівництво витрачені не були, але кудись зникли. Куди? Це зараз з'ясовують правоохоронні органи. Але поки що розслідування йде мляво, «Житло-Капітал» продовжує грати в небезпечні ігри.

То намагається передати об'єкти нікому не відомим забудовникам, які погодяться на їх схеми. Під різними приводами затягує підписання документів на фінансування будівництва ЖК, які вже прийняті «Київміськбудом». То відмовляється від виконання своїх зобов'язань за гарантійними листами перед інвесторами без жодного пояснення причин.

Чому так вільно себе почувають люди, відповідальні за те, що понад 13 тис. сімей залишилися без квартир, пояснити важко, і відповідь на це питання повинні давати слідчі. Але довірителі, які вже рік борються за своє житло, не повинні бути заручниками ситуації і бездіяльності держорганів.

Коментарі - 7

+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
17 серпня 2020, 9:42
#
Как КиевГорСтрой срывает сроки ввода в эксплуатацию - интереснее история. А ещё есть история о славном говнокачестве КГС.
+
0
bonv
bonv
17 серпня 2020, 13:40
#
Денег нет но вы держитесь:) Инвесторы:)
+
0
Markell
Markell
17 серпня 2020, 16:01
#
Срыв сроков ввода в эксплуатацию и «говнокачество» - это только одна сторона медали. Другая сторона - это отсутствие даже намека на попытки исправить ситуацию.
Девиз КГС всегда был и будет один-
«Строили из гуано, строим из гуано и будет строить... ну вы поняли.»
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 серпня 2020, 13:01
#
Качество у многих *** , большая разница в рисунках и то как на деле, плюс благоустройство территории. Я удивлен, но у многих застройщиков под Киевом, качество и благоустройство лучше чем в киевских, это не реклама, я туда не хочу, просто очевидность...
+
+30
Markell
Markell
17 серпня 2020, 16:04
#
Когда принимаешь квартиру от КГС невозможно учесть все недоделки.
Акт дефектовки после сдачи дома я не подписывал 2 месяца. Семь раз ребята переделывали у меня все маленькие недочеты. В свое время купил у них 2 квартиры, даже ремонт не делал сразу по завершению перепродал от греха подальше, так как исправить все косяки выливалось в огромную сумму.
+
0
bonv
bonv
17 серпня 2020, 13:39
#
Зеля: треба добудувати! Ми б добудували але грошей немає..
+
0
bonv
bonv
17 серпня 2020, 13:41
#
Правила ведения бизнеса:)
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/147373/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися