Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 березня 2023, 18:38

Чи загрожує ринкам США нова банківська криза

Для інвесторів тиждень виявився нервовим — спершу їх налякав Пауелл, а невдовзі додались проблеми банківського сектору. Як реагували на ці виклики ринки та де знайшли заспокоєння, розповів засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан.

Не позаздриш Джерому Пауеллу, голові американського центрального банку. До кінця тижня, що минув, у нього була одна велика проблема: як побороти інфляцію, «не поклавши на лопатки» американську економіку. Завдання точно нетривіальне, а на думку багатьох дуже професійних та відомих економістів та інвесторів, — майже неможливе.

Про важливість місії годі й говорити, адже на кону добробут американців, трильйони інвестованих грошей, зрештою, майбутнє найбільшої економіки світу. І ось тепер, цього тижня, з’явилася ще одна проблема, і важко сказати, яких розмірів вона може сягнути. Але про все, що трапилося минулого тижня, по черзі…

Пауелл не сказав нічого нового, але… У вівторок та середу він виступав перед американськими законодавцями з традиційним звітом за півріччя. Що нового міг сказати Голова центрального банку?! Про його думки, плани та дії вже стільки всього сказано й написано, і не тільки всезнайками-блогерами, але й освіченими розумними людьми, що здавалося, важко додати щось нове. Але Пауеллу вдалося!

По-перше, головний банкір світу нагадав, що максимальні значення ставки ФРС «можуть зрости більше, ніж очікувалося», а «інфляція буде вищою, ніж прогнозувалося». Ми це й самі бачили та відчували, але нагадування від Голови ФРС тоном, що не терпить заперечень, краще проникає в свідомість більшості інвесторів.

По-друге, і мені здається, що це дуже важливо, Пауелл дуже чітко відповів на запитання одного з конгресменів щодо того, чи зможе США обслуговувати державний борг, якщо ставка продовжить зростати? Він сказав, що це не його проблема, не монетарна, а фіскальна. Його проблеми — це інфляція та робочі місця, як прописано Конституцією. Мені здається, що це дуже чітка заява, що ФРС не збирається задкувати і боротиметься з інфляцією до кінця.

Годі й казати, що після откровень Пауелла ринки занервували і помандрували «на південь» — в червону зону. S&P 500 та інші провідні індекси впали нижче всіх середніх значень, дохідність державних облігацій США зросла, для багатьох із них вище 5%, і це вперше з 2007, ймовірність підвищення на 50 б.п. в березні зросла з 30% до 73,5% за один день, а крива дохідності викривилася найбільше за всю історію свого існування, віщуючи рецесію. Чесно кажучи, хотілося кудись заховатися, але куди? Не в криптовалюти ж, тим паче, що їм цього тижня теж було непереливки!

Удар по банківській системі

Далі проблем тільки додалося… Після виступів Пауелла, які закінчилися в середу, всі сподівалися трохи перевести подих до п’ятниці, коли мав бути оприлюднений Звіт про стан ринку праці за лютий, але не так сталося, як гадалося.

Спочатку про завершення свого славетного іноваційного шляху повідомив банк Silvergate Capital, який був дуже дружнім до криптосвіту, але, схоже, не врахував всі ризики і був змушений заявити про добровільну ліквідацію.

За ним пішов Silicon Valley Bank, який активно кредитував стартапи у Кремнієвій долині і був одним із двадцяти найбільших у США. Банк виявився на межі банкрутства, і для того, щоб втриматися на поверхні, оголосив про розпродаж цінних паперів на $20 млрд, щоб покрити збитки, та необхідність залучення нового капіталу. За один день, у четвер, акції банку втратили 60%, а в п’ятницю відкрилися ще на 40% нижче.

Деякі інвестори вже закликали рятувати банк, бо його банкрутство може боляче вдарити по екосистемі стартапів, які були його головними клієнтами. Не знаю, як щодо стартапів, а ось ціна акцій американських банків та фінансових установ швидко поповзла донизу, а тривожні настрої миттєво розповзлися всім світом. Та й є чого хвилюватися.

Читайте також: Чому жінки інвестують краще за чоловіків

Ще далеко не факт, що Silicon Valley Bank стане новим Lehman Brothers, але те, що він може відіграти роль «канарки в шахті», яка повідомляє шахтарів про скупчення небезпечного газу, виключати теж не можна. І тепер, на додачу до питань монетарної політики, Пауеллу доведеться ще й розбиратися з проблемними банками та можливим впливом цих прикрих подій на стан всієї американської банківської системи. Не позаздриш Голові ФРС.

Ринок праці заспокоїв інвесторів

Кульмінація тижня настала в п’ятницю, коли було оприлюднено Звіт про стан ринку праці в лютому. Виступаючи перед законодавцями, Пауелл сказав, що рішення про прискорене підвищення відсоткової ставки ще не прийняте і залежатиме від того, які дані про стан економіки ми отримаємо найближчим часом.

Щодо даних, про які згадав Пауелл, то найважливішими з них є саме Звіт про стан ринку праці та дані про споживчу інфляцію, які буде оприлюднено наступного тижня. Щодо ринку праці, то у лютому він додав 311 тисяч робочих місць, що вище очікуваних 225 тисяч, але все ж таки не 500 тисяч, як було у січні. Рівень безробіття трохи зріс — із 3,4% до 3,6%, вартість погодинної оплати теж продовжила зростати. Загалом, звіт продемонстрував, що ринок праці перебуває в досить гарному стані, що дає можливість ФРС продовжувати закручувати «гайки» і далі. Як рішуче — це вже інше питання.

Читайте також: Kernel йде з Варшавської біржі: чому Веревський хоче зробити компанію приватною

Загалом, ринок оцінив звіт без істерики. Принаймні, після публікації звіту, станом на ранок п’ятниці, коли відкрилися торги, індекси лише трохи почервоніли, а ймовірність того, що через десять днів, коли ФРС збереться на своє чергове засідання, ставку буде підвищено на 50 б.п., знизилася до 48,4%, а всього на 25 б.п., навпаки, підвищилася до 51,6%, що, звісно, не так страшно для ринків. Фінансового армагеддону не трапилося, що вже непогано. Тепер чекаємо, якими будуть дані про споживчу інфляцію наступного тижня, а далі — фінішна пряма до чергового засідання ФРС.

Коментарі - 1

+
0
Cheff spakuxa, Kiev
Cheff spakuxa, Kiev
13 березня 2023, 21:30
#
50…б.п… вот чего-то так думается…или вовсе как есть, но 25… б.п… накинуть могут.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися