Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
30 червня 2020, 14:56

Як працює банківський скоринг? 

Будь-якій людині може знадобитися певна сума грошей, що перевищує власні накопичення та постійні доходи. Адже в житті трапляється всяке: необхідно погасити борги по комуналці, заплатити терміново за навчання, купити дорогі ліки, пройти платне лікування або переїхати на нову орендовану квартиру. Якщо ви опинилися в такій скрутній фінансовій ситуації і звертаєтеся в банк, то розраховуйте отримати необхідну матеріальну допомогу не одразу та під великий відсоток, з додатковими платежами, які значно здорожують отриману позику.

Під час звернення в банк потенційним позичальникам доведеться дізнатися, що таке банківський скоринг, і чому він значно уповільнює, а ще дуже часто унеможливлює отримання необхідної позики.


Що таке методики банківського скорингу і як вони влаштовані?

Банківський скоринг – це автоматична програмна перевірка за унікальною методикою. На підставі результатів скорингу приймається рішення, давати позику чи ні. Здавалося б, ви звернулися в такий надійний фінансовий інститут, як банк, але рішення щодо надання кредиту мало того, що затягнулося на кілька днів, а ще гірше, тижнів, так в кінцевому підсумку в позиці вам було відмовлено. Цей найгірший варіант демонструє, як працює банківський скоринг.

У банківському скорингу діє дві складові: кредитний скоринг і скоринг, що виявляє шахраїв. Будь-яка програма банківського кредитного скорингу перевіряє всю соціальну і фінансову інформацію потенційного позичальника, верифікує його документи (паспортні дані, ІПН, довідки про доходи та працевлаштування), відомості про поручителів, які несуть фінансову відповідальність у разі ваших матеріальних труднощів. Також програма відстежує такі соціальні дані, як сімейний стан, наявність дітей. Скоринг враховує, чи є у власності нерухомість, земельна ділянка, автомобіль або кілька, інші цінності, які можуть служити заставою. Що найскладніше в банківському скорингу – це те, що система вивчає не тільки кандидатуру того, хто хоче отримати кредит, але і його близьке оточення.


Тобто, система працює за принципом «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти». І, якщо у потенційного позичальника в друзях є власники проблемних кредитів, то є великий ризик, що програма виявить це і відмовить тому, хто хоче отримати кредит в банку.

На підставі отриманих даних створюється рейтинг в балах, який дозволяє потенційному позичальникові отримати кредит чи ні. Причому, кількість балів, які скоринг «присудив» потенційному позичальникові, може бути достатньою, щоб отримати споживчий кредит на покупку побутової техніки і навіть автомобіля, але, при цьому, цих балів може не вистачити для того, щоб скорингова програма схвалила кандидатуру фізособи на оформлення іпотеки для покупки нерухомості.

Що ж стосується скорингу шахрайства, то програма вивчає всі підозрілі збіги і розбіжності, виявляючи шахрайські схеми оформлення кредитів. Якщо банківський скоринг не пройдено, то залишається ломбард або мікрофінансова організація.

Розраховувати на швидке отримання позики ви можете тільки в тому випадку, якщо:

  1. Звертаєтеся до ломбарду і здаєте щось цінне зі свого майна (інструменти, побутову техніку, коштовності, ікони і т.п.). У цій ситуації матеріальна допомога вам буде надана практично миттєво, без перевірок ваших доходів, без надання ІПН та поручителів. Досить надати цінність в заставу і паспорт, який ідентифікує вашу особу. Гроші і паспорт знадобляться і коли ви повернетеся, щоб викупити заставу. Недоліком ломбарду є те, що заставні речі оцінюються низько при наданні вам позики та мають завищену вартість, коли ви їх збираєтеся викупити.
  2. Другий, більш прийнятний спосіб отримання швидкої позики – звернення до мікрофінансової організації. Де ви протягом доби отримаєте без відмови мікропозику, яку вам перерахують на банківську карту, номер якої ви попередньо вкажете в заявці на отримання мікрокредиту. Щоб отримати позику, достатньо надати точні дані паспорта та ІПН. Кредитний скоринг в МФО також присутній, але його методики не такі жорсткі щодо потенційних позичальників.
Переглядів: 455, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися