Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
30 жовтня 2023, 12:31

Зелена енергетика, вода та вулкани — як розвивають та заробляють на майнінгу біткоїну

Цікаві спікери, захоплюючі дискусії та актуальні теми – це незмінні ознаки великої Конференції Bitcoin Amsterdam-2023, яка нещодавно завершилася та зарядила криптоспільноту ідеями. Вдячний за це організаторам. На заході порушувалися важливі теми, в тому числі, дуже актуальна, на мою думку, щодо енергоефективності нашого ринку. З цього приводу вистачає спекуляцій та недомовок, тому, щоб давати об’єктивну оцінку про різні проекти, важливо дізнаватися про них від визнаних фахівців.

Що б не вигадували недоброзичливці і як би не спекулювали, саме криптогалузь зараз перебуває у фарватері розвитку альтернативних джерел енергії. Прикладів та доказів вистачає.

Виконавчий голова HIVE Digital Technologies Френк Хоум розповів в Амстердамі, як починав майнити біткоїн в Ісландії на зеленій енергетиці, що одразу принесло прибуток — дохід на одного працівника становив $10 млн. А потім був похід до Швеції та Канади (Квебек, Нью-Брунсвік).

Результативність цієї команди можна оцінити за останніми звітами. Мені траплялися на очі дані за березень 2023, з яких видно, що HIVE BlockchainTechnologies за місяць видобула 282 BTC і довела обсяг резервів до приблизно 2310 BTC. Хешрейткомпанії досягнув 3,36 EH/s, включаючи потужності парку графічних процесорів (GPU), її обчислювальні потужності зросли на 12%.

У Бенджаміна Ганьона, директора з майнінгуBitfarms Ltd, одне з найулюбленіших джерел — гідроенергетика. Коли він розглядав розвиток у Європі, дивився переважно на північний регіон — Норвегія, Фінляндія та Швеція. Там багато гідроенергетичної інфраструктури, яка не використовується. До речі, це важливий нюанс — робити ставку не лише на поновлювані джерела енергії, а й на ті, що не використовуються чи використовуються недостатньо ефективно у різних регіонах.

І тут майнінг не заважає розвитку місцевої промисловості, лише збільшує додаткову вартість регіональної економіки. За цим принципом Бен розвивав проекти в Канаді та США — використовуючи наявну інфраструктуру, яку використовується неефективно, а тепер може монетизуватися завдяки майнінгу.

Bitfarms Ltd, до речі, нещодавно публікував результати роботи за вересень, з яких видно збільшення видобутку криптовалюту на 7,3% — до 411 BTC на місяць. Компанія вийшла на щоденний обсяг видобутку 13,7 BTC, що еквівалентно приблизно $369,9 тис. та приблизно $11,1 млн за місяць, виходячи з курсу біткоїну $27 тис. на кінець вересня.

Цікавий приклад з енергоефективності навів і Френк Хоум із HIVE Digital Technologies:

«У Монреалі ми опалюємо будинок за рахунок енергії гідроелектростанції. 30 мегават електроенергії обігрівають вп'ятеро більшу територію. У Швеції три роки тому ми почали балансувати енергосистему. Зараз ми є найбільшою компанією у країні. Це завжди марно витрачена енергія, яка йде в нікуди, а тепер громада отримує гроші за те, що ми її використовуємо, і ми можемо допомогти їм за допомогою програмного забезпечення зменшити потужність з 30 мегават до 3 мегават за хвилину».

Ставку на гідроенергію робить і генеральний директор Bit Digital Сем Тейдер, і, що важливо, вміє перебудовувати бізнес. Розповів у Амстердамі, як спочатку зібрав весь свій арсенал у Китаї, звідки згодом довелося перевозити 40 тис. машин після введення у Китаї заборони на майнінг. Причому переїзд відбувався в жорстких умовах карантину COVID-19. Це дуже непростий, навіть екстремальний досвід! Але компанія змогла диверсифікуватись, використовуючи відновлювані джерела. Зараз працює у північній частині американського штату Нью-Йорк, отримуючи енергію від річки Ніагара. Також користується гідроенергією в Канаді та геотермальними вулканами в Ісландії.

Про те, що дає результат, бачимо в останнійзвітності Bit Digital: видобуток у II кварталі 2023 року 318,4 біткойнів і загальний дохід $9 млн, більшу частину якого забезпечив саме майнінгBTC. Сукупні активи компанії на 30 червня становили $100,4 млн, а власний капітал — $91,7 млн.

Це я до того, що майнінг на альтернативних джерелах енергії — ефективний бізнес за правильної побудови та розвитку. У цьому напрямку йде все більше великих майнерів, що не можна не вітати.

Хоча недоброзичливці криптогалузі продовжують спекулювати на енергетичній темі, пересмикуючи факти і навіть прибріхуючи по ходу про те, що майнінг б'є по енергонезалежності. Що є неправдою. Криптогалузь робить велику ставку на розвиток відновлюваних джерел і не планує змінювати свого ставлення. Ми також, як і всі, несемо відповідальність за планету Земля і вміємо економічно і грамотно працювати на енергоефективність.

Переглядів: 266, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися