Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зарегистрирован:
14 березня 2023

Последний раз был на сайте:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
17 жовтня 2023, 14:36

Як правильно обрати майнінг-пул - критерії та ризики

У світі продовжує зростати популярність майнінг-пулів, вони виходять на рівень державно-приватного партнерства. Такий приклад нещодавно з’явився у Сальвадорі, який у 2021 році зробив біткоїн національною валютою. У країні було створено офіційний криптогаманець Chivo(використовується 60% населення), запрацюваввузькоспеціалізований регулятор (Національний офіс з біткоїнів, ONBTC), на вулицях містрозставили криптобанкомати, відкрили біткоїн-посольства та зробили багато іншого для розвиткугалузі.

Влада запустила в цій країні перший місцевий пул для майнінгу біткоїнів Lava Pool у партнерстві з компанією Luxor Technology. До проекту підключили найбільший у світі майданчик генерації відновлюваної енергії потужністю 241 МВт (зокрема 169 МВт фотоелектричної сонячної енергії та 72 МВт вітрової) Volcano Energy. Акцент на поновлюваних джерелах можна лише вітати. Та й у принципі виходить взаємовигідна співпраця.

Luxor надає Volcano Energy своє програмне забезпечення та послуги для майнінгу біткоїнів, і його можна масштабувати на потужній енергетичній платформі. Крім того, до проекту підключено торговий майданчик Luxor HashrateForward Marketplace. У рамках державно-приватного партнерства Volcano Energy планує перераховувати 23% чистого прибутку від майнінгуна користь уряду Сальвадора. А влада буде реінвестувати частину коштів на підтримку енергетичного сектору та технології.

Цікавий проект, і через рік-другий буде дуже цікаво вивчити його результативність. У разі успіху не здивуюсь повторенню цього досвіду і в інших точках світу.

Майнінг-пули давно користуються популярністю, навіть без участі держави. Варто відзначити, що станом на 80% хешрейту Bitcoin в Китаї було зосереджено саме в пулах. Ці спілки почали поступово розпадатися лише під впливом китайської влади, яка почала боротися з галуззю 2021-го. Хоча ненадовго. Останні дослідження показали, що у 2023 році майнери Піднебесної знову стали об'єднуватися для видобутку криптовалют із прихованих IP-адрес, використовуючи автономні джерела енергії.

Пули дозволяють здобувачам монет об'єднувати свою обчислювальну потужність та підвищувати ефективність роботи. Хоч, як не крути, але групи швидше вирішують складні математичні завдання і знаходять блоки на блокчейні. Майнерам не доводиться довго сидіти без винагороди. Якщо об'єднання працює правильно, воно справедливо розподіляється між учасниками майнінг-пулу — пропорційно їхньому вкладу в обчислювальну потужність.

Але дуже важливо точно вибрати свій пул, правильно оцінюючи власні можливості — у кожного об'єднання свої вимоги, і зі слабким комп'ютером і старою відеокартою, відразу не варто розраховувати на великий прибуток навіть в успішному пулі. Внесення кожного майнеранайчастіше оцінюється індивідуально та перераховується у прибуток. Важливо все правильно зважити та обрати оптимальний для себе варіант виведення винагороди.

При виборі майнінг-пулу порадив би враховувати основні фактори:

• Правильно оцінити вимоги до обладнання, з'ясувати географічне розташування серверів та оцінити сумісність програм.

• Прорахувати витрати та потенційну прибутковість, а також скласти план енергоефективності.

• Вивчити репутацію різних пулів та відгуки. Краще поспілкуватися з учасниками пулів, яких знаєте особисто і які не приховують правди.

• Дізнатися все про підтримку пулом різних монет, про його розмір та надійність. Важливо оцінити захист від хакерів, DDoS-атак та зломів.

• Оцінити прозорість операцій — вивчити статистику та розподіл нагород.

• Все з'ясувати про комісії, ліміти та частоту виплат.

Не хочеться згущати фарби, але ризики у майнінг-пулів теж є — це життя, тому дуже важливо все детально аналізувати і перевіряти ще раз. Трапляються різні історії. Наприклад, були скарги на обман із комісіями, які беруть із майнерів— обіцяли стягувати лише 1-2%, насправді виходило до 10-15%. З шахраями краще одразу прощатися. Фіксувалися і випадки скама з шахрайствами – небагато, але було. Траплялися і хакерські зломи. А було зовсім неприємно — коли пул несподівано закривався, без повідомлення учасників.

Щоб майнери краще орієнтувалися в різноманітті пулів, іноді складаються рейтинги найкращих.

Не люблю хвалити окремі проекти, хоч звертаю увагу на останні дослідження. Цієї осені експерти виділяли Binance Cloud Mining, Bybit Cloud Mining, Gate Cloud Mining, Kucoin Cloud Mining, HashShiny. Але будь-який рейтинг чи оцінка не є 100% гарантією від усіх ризиків. Завжди потрібно вивчати всі умови та бути пильними.

Просмотров: 650, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися