Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
7 грудня 2020, 9:56

Розлучення і кредит - хто розраховується з боргами після розлучення? 

Розлучення і грошова позика
Борги та розділ майна — як бути з боргами в разі розлучення? На думку психологів, розлучення — одне з найбільш травматичних переживань у житті людини — відразу після смерті близької людини. Розставання або розлучення викликає величезні зміни в житті, в тому числі у фінансовій сфері. Майно подружжя поділять. А як щодо позик і кредитів, взятих під час шлюбу? Якщо подружжя перебуває у шлюбі, чи несуть люди однакову відповідальність за борги? І як ситуація зміниться після розлучення?

Чи несе дружина відповідальність за борги чоловіка після розлучення, а чоловік — за борги дружини? Це залежить від багатьох факторів. Позику готівкою можна взяти разом (і отримати кращі умови або більшу суму) або самостійно, без згоди партнера.

Якщо хтось бере на себе приватне кредитне зобов’язання
Інший партнер не несе відповідальності за виплату. Неважливо, чи була позика взята таємно і без згоди чоловіка або дружини, важливо, чи вказані в документі одне або два імені позичальника.

Винятком з правила може бути отримання позики для задоволення звичайних потреб сім’ї, тобто:

  • оплата житлових і комунальних послуг;
  • покупка продуктів і одягу;
  • оплата витрат по вихованню дітей;
  • платежі за ремонт побутової техніки;
  • витрати на охорону здоров’я.
  • У випадку, якщо платежі підтверджені розписками та чеками, суд може визнати обох партнерів відповідальними за борг.

Якщо борг виник спільно
Відповідальність за спільними позиками завжди буде розділена між двома людьми, якщо тільки один з них не вирішить продовжити процедуру погашення боргу.

Розірвання шлюбу та розстрочка на техніку або машину
Після розлучення чоловік і дружина розділені у власності, в результаті чого вони обидва мають право на половину кожного предмета, який вони купили разом (після весілля). Обладнання та транспортні засоби можна розділити:

1. Уклавши цивільноправовий договір
Цивільноправовий договір укладається, коли подружжя домовляється про конкретний розподіл майна і може домовитися, що і кому належить. До речі, сторони також можуть домовитися про викуп обладнання, яке вони розділили між собою (наприклад, особа, яка бере пральну машину, платить за неї розстрочку самостійно).

Однак це питання має бути додатково врегульовано в банку (якщо ми не хочемо покладатися тільки на чесне слово). Проста передача обладнання, що має заборгованість, одному з подружжя не виключає другого з подружжя з кредитного договору.

2. За рішенням суду
Якщо розлучені люди не можуть дійти згоди, вони можуть звернутися до суду. Суд розподілить між ними майно, в тому числі обтяжене позикою. Однак з боргами він не може вчинити так само. З точки зору банку, навіть коли один з подружжя отримує автомобіль, обтяжений позикою, інший як і раніше розглядається як боржник. Напрошується висновок, що відмовлятися від куплених в кредит речей дружині або чоловіку (вважаючи, що кредит автоматично перейде до них) не вигідно, ви втратите право на автомобіль або обладнання, а кредитне зобов’язання перекладете на свої плечі.

Що робити з кредитами після розлучення?
Якщо речі, куплені в розстрочку, не носять сентиментального характеру, кращий спосіб позбутися від кредиту — продати відповідний транспортний засіб або обладнання і виплатити зобов’язання за отримані гроші. Будь-який надлишок повинен ділитися порівну між колишнім подружжям.

Ви також можете залишити річ собі та погодитися сплатити позику, але тоді доведеться рахуватися з необхідністю розрахуватися з партнером. Щоб розрахувати суму такої виплати, візьміть вартість предмета і відніміть з неї решту суми кредиту, а потім (за принципом фінансового поділу майна навпіл) розділіть отриману суму на два. Саме цю суму доведеться заплатити.

Переглядів: 1354, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися