Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
3 червня 2020, 15:09

Що таке заставне майно?

Якщо у вас виникла необхідність в отриманні великої суми грошей, то будьте готові, що під час звернення до фінансового інституту: банку, кредитної спілки або ломбарду, у вас попросять відомості про ті цінності, які ви готові передати в заставу.

Що значить заставне майно?

Заставне майно – це цінності, що належать позичальнику, які він готовий передати ломбардам, банкам і МФО для того, щоб забезпечити виплату позики. Для чого такий захід з боку кредиторів, відповідь очевидна: в разі, якщо ви не зможете повернути тіло кредиту і сплатити відсотки за ним, заставне майно перейде у володіння того, у кого ви брали позику.

Залежно від суми позики, застава може знадобитися, а може й ні. Наприклад, під час звернення в МФО «СС Лоан» для отримання мікропозик на суму до 15 тисяч гривень, нічого закладати не доведеться, достатньо надати лише паспортні дані та ІПН, довідки про доходи, відомості про поручителів та цінностей не потрібні!

В ролі заставного майна може бути будь-яка матеріальна цінність: житло, земельна ділянка, транспортний засіб, антикварні вироби (меблі, годинник, скульптури, картини), ювелірні прикраси та коштовності, сімейні реліквії (ікони, ладанки), дорогі інструменти (перфоратор, дриль, шурупокрут, пила), фототехніка та побутові товари, предмети побуту.

Що таке реалізація заставного майна?

Найкраще зрозуміти, що таке заставне майно і яка його доля у ситуації неповернення боргу, можна на прикладі діяльності ломбарду. По суті, в ломбардах застава – це основний важіль управління позикою. Адже принцип роботи ломбарду – це обмін грошей на цінності, причому, це може бути як остаточний обмін (позичальник отримує гроші і «прощається» зі своїм майном назавжди), так і тимчасова позика – через певний час, позичальник викуповує, але вже за вищою ціною, своє майно. Якщо ж у другому випадку у позичальника до призначеного часу не буде коштів для викупу своєї застави, то ломбард матиме право розпоряджатися заставою на свій розсуд.

У банках практично завжди потрібно надати заставу, також важлива наявність довідки про доходи, знадобляться і поручителі, які можуть гарантувати вашу платоспроможність і понесуть фінансову відповідальність у випадку, якщо ви не зможете розплатитися по кредиту. Зрозуміло, чим вище сума позики, тим більш цінною має бути застава. Наприклад, для отримання іпотеки в банку в ролі застави буде виступати житло, на яке оформляється іпотечний договір. Аналогічні умови по заставному майну працюють і для автокредитів, коли для надання кредиту на покупку авто закладається сам автомобіль, який купується. Якщо позичальник не зможе розрахуватися з кредитором, то заставне майно перейде у власність останнього, і тоді новий власник буде шукати варіанти продажу вашого майна, щоб якомога швидше погасити неповернений вами борг.

Що буде, якщо продати заставне майно?

Майно, яке ви оформили як заставне, все ще належить вам і не підлягає продажу. Якщо ви захочете продати автомобіль або квартиру, які закладені, то офіційно у вас це зробити і завірити нотаріально угоду не вийде, а інші варіанти реалізації заставного майна будуть вважатися шахрайством.

Отже, уявімо, що настає той момент, коли ваш кредитор отримує в повноправне володіння ваші цінності, які ви добровільно передали колись в якості застави. Заставне майно може бути передано у володіння кредитору як добровільно, так і за рішенням суду. У першому випадку продаж заставного майна за згодою позичальника навіть більш вигідний, оскільки це говорить про бажання позичальника погасити заборгованість, окрім того, відсутні посередники: колектори, судові виконавці. Ще важливо знати, що передане за рішенням суду заставне майно реалізується теж тільки в судовому порядку, на публічних торгах або за спеціальним договором комісії. Перед продажем заставного майна проходить «очищення», тому боятися купувати автомобіль або квартиру, яка була під заставою, не варто.

Переглядів: 3253, сегодня — 3
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися