Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
20 травня 2020, 11:24

Чим відрізняється лізинг від кредиту?

Малому та великому бізнесу не звикати купувати автомобілі, меблі, оргтехніку та інші види основних засобів на умовах не тільки кредитування в банку, а й за програмами банківського лізингу. А ось фізичні, приватні особи з лізингом стикаються набагато рідше, ніж з кредитними програмами. Хоча, фінансові послуги, як кредитування, так і лізингу повною мірою доступні і фізособам.

Основна відмінність лізингу від кредиту:

  1. Якщо взяти грошову позику в банку для покупки меблів або іншого майна, то таке фінансування називається кредитом, оскільки позичальнику дають користуватися банківськими грошима.
  2. Якщо звернутися в банк або в лізингову компанію за програмою лізингу, то фінансовий інститут (так званий лізингодавець) придбає меблі для позичальника і передасть йому в тимчасове користування. Позичальник (в даному випадку – лізингоодержувач) буде виплачувати вартість лізингового майна згідно з договором і, як тільки лізингова програма буде оплачена повністю (з відсотками, зрозуміло), лізингове майно перейде у володіння лізингоодержувачу.

Тобто, тепер досить просто зрозуміти, чим відрізняється лізинг від кредиту:

  • Кредит – це гроші в позику.
  • При лізингу в якості позики виступають цінності (автомобілі, сільськогосподарська спецтехніка, оргтехніка, меблі та інші матеріальні активи, необхідні юридичним і фізичним особам).

Що краще лізинг або кредит під час купівлі автомобіля або трактора?

Раз ми вже з’ясували, що юридичним і приватним особам можна розраховувати на обидва варіанти фінансування, і на кредит, і на лізинг, саме час зрозуміти, що вигідніше кредит або лізинг, наприклад, при покупці нового автомобіля або сучасного трактора? Або, наприклад, якщо ви захочете купити новий і дорогий миючий пилосос в свій будинок, то як доцільніше в плані фінансової вигоди вчинити: взяти споживчий кредит і придбати вподобану побутову техніку або оформити лізингову програму на певний період, після закінчення якого ви виплатите лізингові зобов’язання і пилосос перейде у вашу власність.

Кредитні та лізингові програми мають як плюси, так і мінуси: машина матиме велику додану вартість коштом відсотків і інших супутніх платежів (страховка, додаткові послуги). Наприклад, банк для кредитування покупки автомобіля зажадає аванс до 30% вартості авто. Водночас автомобіль в лізинг, як правило, надається банками і лізинговими компанія без початкового внеску (про це часто великим шрифтом пишеться в рекламних проспектах багатьох банків – «Аванс 0%»), однак, не все так однозначно:

  • В щомісячні лізингові платежі будуть включені додаткові послуги.
  • Постачальника вибирає лізингодавець, тобто, у вас немає можливості скористатися знижкою «по знайомству», якщо машину бажаної моделі та торгової марки продає більше лояльний в плані цін автосалон або приватна особа.
  • На автомобіль за програмою лізингу оформляється страховка, значно здорожують вартість машини, – повне КАСКО, тоді як, купуючи автомобіль за свої або кредитні гроші, ви могли б вибирати склад страхового пакета на свій розсуд і гаманець.

Таким чином, купити щось в лізинг і користуватися, по суті, чужою річчю (що належить юрособі-лізингодавцю), – більш поширений вид фінансової послуги серед юридичних осіб. А от приватні, фізичні особи, той же автомобіль придбають за кредитні гроші, відразу ставши власником своєї покупки.

Для тих, хто хоче отримати позику на найвигідніших умовах, рекомендуємо розглядати в якості кредитора не банки, а мікрофінансові організації – це швидко, зручно і практично немає ризику отримати відмову на отримання миттєвого кредиту.

Переглядів: 1830, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися