Мінфін - Курси валют України

Встановити
AntonTaranenko
Антон Тараненко Секрети вдалих інвестицій
Зареєстрований:
7 листопада 2023

Останній раз був на сайті:
14 грудня 2023 о 21:14
Підписчики (1):
Viktor002
Viktor002
Антон Тараненко — Секрети вдалих інвестицій
CEO міжнародної девелоперської компанії Anta Group
14 листопада 2023, 11:12

Інвестиції в українську нерухомість під час війни: всі «за» та «проти»

Інвестування в нерухомість під час війни є вкрай складною і ризикованою справою. Воєнний конфлікт має серйозний вплив на економіку та інвестиційний клімат. Звісно, для інвесторів це непередбачуваність і великі ризики. Воєнні дії можуть призводити до руйнувань та пошкоджень інфраструктури, включаючи нерухомість. Інвестиції можуть бути знищені або пошкоджені, що призводить до значних втрат капіталу. Але, якщо подивитися на ситуацію з іншого боку, то саме під час кризи в країнах є можливість придбати нерухомість за помірними цінами в перспективних місцях. Після завершення темних часів, у вас буде можливість отримати гарні дивіденди, адже ваша нерухомість виросте у ціні врази.

На жаль, наша країна наразі знаходиться в умовах війни, але ринок нерухомості вже почав потроху відновлюватися. Згідно з дослідженням URE Club (Український клуб нерухомості), найближчим часом близько 65% девелоперських компаній планують розпочати роботу над новими проектами в Україні, а понад 21% збираються це робити частково.

Отже, галузь поступово оговтується, попри все. Попит на нерухомість частково повертається за рахунок фактору внутрішньої міграції: люди, які поїхали з прифронтових міст, намагаються жити повноцінним життям в столиці та в інших безпечних регіонах країни. Для вкладення інвестицій в нерухомість вибирають квартири найвищого ступеня готовності. Наразі серед інвесторів в України виріз попит на об'єкти нерухомості, які віддалені від військових об'єктів чи об'єктів критичної інфраструктури. Враховуючи реалії обов'язковим критерієм при виборі об'єкта нерухомості є міцна та безпечна конструкція будинку, наявність укриття та паркінга.

Враховуючи досвід держав, які переживають військові конфлікти, можна дійти до висновку, що зберігати власні активи під час кризи складне завдання: девальвація валюти швидко з’їдає накопичення, банки в період глибокої економічної кризи та воєнного стану бувають ненадійними, купувати акції компаній країни, що перебуває у стадії конфлікту ризиковано, а для відкриття власного бізнесу в чинних умовах потрібна неабияка сміливість. Тому інвестувати в нерухомість під час війни – цілком оптимальний варіант для тих, хто не наважується ризикувати власними коштами та шукає можливість зберегти фінансові активи від інфляції. Також в період війни ціни на житло суттєво падають, адже люди готові продавати свої приміщення за будь-яку ціну, яку зможуть отримати, якщо планують виїзд за кордон. Другий фактор, який сприяє зменшенню вартості нерухомості – це зниження попиту.

Враховуючи майбутні перспективи, придбання нерухомості під час війни може принести гарний прибуток. Однак така інвестиція має і суттєві ризики, зокрема відсутні гарантії, щодо можливого збільшення вартості обʼєкта. Другий фактор – можливе знищення нерухомості. Зазвичай страхування не покриває військові дії, тому якщо будинок стає непридатним для проживання після бомбардування, отримати будь-яку компенсацію може бути важко.

Очевидно, що інвестиції в українську нерухомість під час війни мають як свої позитивні, так і негативні аспекти. Щоб прийняти розумне рішення, інвесторам слід детально зважити всі «за» та «проти», оцінити ризики і можливості. Якщо ж ваші ризики на українському ринку перевищують всі «за», то варто обдумати диверсифікацію капіталу. Можливо краще реінвестувати частину грошей або зробити новий формат бізнесу в іншій країні.

Виходьте на міжнародний ринок, так само як ми зробили з проектами ANTA Group та Visit World.

Багато цікавого про інвестиції ви знайдете на моїх ресурсах:

Telegramm канал: https://t.me/InvestManAT

Instagram https://www.instagram.com/anton_taranenko/?igshid=MWZjMTM2ODFkZg%3D%3D

Facebook https://www.facebook.com/anton.taranenko.5

Переглядів: 420, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися