Цього року для приготування 12 традиційних страв різдвяного столу українці витратять у середньому 1188 грн. Про це свідчать дані дослідження «Індекс «різдвяного столу» від Офісу ефективного управління (BRDO).
Індекс «різдвяного кошика»: як змінилася вартість святкового столу
► Читайте «Мінфін» у Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси
Які овочі здорожчали найбільше
Найбільше подорожчали овочі: капуста (+221%), картопля (+151%), буряк (+86%). Також суттєво зросли ціни на пшеницю (69%), родзинки (55%) та горіхи (35%), які є головними інгредієнтами для приготування куті.
Деякі продукти подешевшали. Зокрема, гречка (-42%), морква (-35%), томатна паста (-20%) та короп (-16%).
«Ціни на овочі — основу багатьох традиційних різдвяних страв — значно зросли через неврожай, посуху, нестачу робочої сили, підвищення вартості дизпалива та ускладнення з логістикою. Особливо постраждали регіони, де ведуться бойові дії, зокрема Херсонська та Запорізька області, які були основними постачальниками цієї продукції. Руйнування Каховської ГЕС залишило без зрошення 94% систем у Херсонській, 74% у Запорізькій та 30% у Дніпропетровській областях. Загалом близько 5 млн гектарів землі стали непридатними для використання», — прокоментувала результати дослідження Ірина Грузинська, керівник сектора «Сільське господарство» у BRDO.
Читайте: Вартість новорічного столу зросла майже на чверть: як змінилися ціни
Методика проведення дослідження
Для розрахунку індексу «різдвяного кошика» експерти BRDO використали актуальні ціни великих продовольчих мереж з національним покриттям (Сільпо, Варус та Ашан).
До аналізу включено продукти, необхідні для приготування 12 традиційних різдвяних страв: куті, компоту, пісного борщу та голубців, тушкованої капусти, квасолі, маринованих грибів, печеного коропа, оселедця, пампухів, різдвяного калача та вареників з капустою.
Коментарі - 2