Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2024, 17:54

У Національного банку України є всі інструменти для втілення ефективної монетарної політики

У Національного банку України є всі інструменти для втілення ефективної монетарної політики.

Про це в етері «5 каналу» заявив Сергій Мамедов, віцепрезидент Асоціації українських банків, Голова правління Глобус Банку.

Коментуючи травневе зростання курсів валют, він вважає його цілком допустимим і до міри прогнозованим. За словами експерта, наразі на валютному ринку нічого неординарного не відбувається. І тому є достатньо підстав, адже на ринку діє режим гнучкого курсоутворення.

«Ми бачимо щодня, що курси валют то збільшуються, то зменшуються, що є прямим наслідком політики Нацбанку на поступову лібералізацію валютного ринку. Нагадаю, що рік розпочався з курсу 38 грн. Був курс і 39 грн. Але в бюджеті на 2024 рік чітко прописано, що середньорічний курс має бути на рівні 40,7 грн за долар. Тому цілком очевидно, що курс мав би зростати», — вважає банкір.

Він переконаний, що курсова ситуація на ринку буде стабільною і прогнозованою, а курсові показники відповідатимуть бюджетним очікуванням. На його думку, політика гнучкого курсу є добрим сигналом для громадян, що ринок живий, а ризики різкого обвалу національної валюти мінімальні.

«Інфляція у річному вимірі не перевищує 3,2%, а курсові коливання хоч і помітні, але не є критичними. Ці два фактори яскраво свідчать про ефективність здійснюваних Нацбанком монетарної та інфляційної стратегій, спрямованих не лише на стабілізацію, а й на активний розвиток економіки. А досягти цього в умовах війни вже є великим здобутком», — підсумував Сергій Мамедов.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися