Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2023, 18:05

З 4 жовтня 2023 року у відділеннях Таскомбанку розпочнеться продаж пам`ятної монети в сріблі та монети з нейзильберу в сувенірній упаковці «Український Борщ»

Світ наповнений кулінарними шедеврами, та самобутньою стравою, що найповніше передає смак і багатовікову культуру України, є український борщ. Для українців борщ — це більше, ніж просто страва. З плином часу український борщ отримав визнання в усьому світі, ставши символом української кухні і втіленням української традиції. Борщ шанують усюди, а рецепт приготування передають із покоління в покоління. У 2022 році ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони, що покликано поширювати знання про культурні та гастрономічні традиції України по всьому світу.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом: Україна, рік карбування монети — 2023; номінал монети — 5/гривень; унизу — логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; у центрі зображено господиню під час приготування українського борщу на тлі печі, що символізує неперервність життя народу, тепло, затишок, добробут, родинне щастя, оздоблену орнаментом за трипільським мотивом, який уособлює вікову історію і традицію приготування борщу.

На реверсі монет розміщено стилізовану композицію, що наповнена традиційним українським колоритом та побутом: у центрі зображено тарілку з борщем, що неначе «бурхливе озеро» символізує глибинну українську культуру і традиції, напис — борщ (елемент оздоблення — тамподрук).

Художник: Кочубей Миколай

Скульптор: Атаманчук Володимир

Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 75000/75000

З 04 жовтня пам’ятну монету можна придбати в касах відділень Таскомбанку:

  • Київське відділення № 79 за адресою: м. Київ, просп. Голосіївський, 130/57, тел.: (044) 224 67 29;

  • Київське відділення № 117 за адресою: м. Київ, Майдан Незалежності, 2, тел.: (044) 224 74 00.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися