Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2022, 10:12

Дефолт неминучий: Fitch знизило рейтинг Білорусі

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента для Республіки Білорусь з «CCC» до «C», що означає неминучий дефолт. Про це йдеться у повідомленні агентства.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента для Республіки Білорусь з «CCC» до «C», що означає неминучий дефолт.
Фото: dw.com

Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіна»: головні фінансові новини

Чому впав рейтинг

Зниження рейтингу відбулося після того, як Мінфін Білорусі заявив про те, що платежі з єврооблігацій виплачуватимуть замість доларів білоруськими рублями.

Наприкінці червня Білорусь вперше здійснила платіж за єврооблігаціями у національній валюті — білоруських рублях.

«Це суперечить договірним документам щодо облігацій, що не дозволяють здійснювати розрахунки в альтернативних валютах», — зазначили в агентстві Fitch.

Дефолт близько

Якщо виплати Білорусі за єврооблігаціями не будуть проведені до кінця пільгового періоду, 13 липня, Fitch визнає це дефолтом і знизить рейтинг країни до «RD» (обмежений дефолт), а рейтинг цього випуску боргових зобов'язань — до «D» (дефолт).

Цей статус зберігатиметься доти, доки Білорусь не нормалізує свої відносини з міжнародними кредиторами.

Нагадаємо

Наприкінці березня Fitch відкликало суверенні рейтинги Росії, оскільки санкції забороняють надавати такі послуги.

Коментарі - 3

+
+45
bonv
bonv
9 липня 2022, 10:25
#
Fitch може визнати дефолт за білоруськими єврооблігаціями: ключова дата — 13 липня. Так агентство відреагувало на нещодавнє рішення білоруського уряду та Мінфіну виконувати зобов’язання щодо єврооблігацій у білоруських рублях «Зниження рейтингу послідувало за оголошенням Міністерством фінансів 29 червня про спільну постанову Ради міністрів та Національного банку Білорусі про те, що платежі з єврооблігацій у доларах США натомість будуть переводитись у білоруських рублях на рахунок у „Беларусбанку“, доступний платіжному агенту. Перший платіж у місцевій валюті для виплати відсотків за єврооблігаціями 2027 року в доларах було здійснено 29 червня. Це суперечить документації щодо облігацій, яка не допускає розрахунків в альтернативних валютах», — заявили в агентстві. Fitch зазначає, що пільговий період з цього платежу спливає 13 липня. Якщо його не буде зроблено відповідно до умов емісії, то агентство вважатиме це дефолтом і здійснить відповідні рейтингові дії. Дефолтом Fitch також вважатиме обмін єврооблігацій на держоблігації, розміщені на внутрішньому ринку, номіновані в доларах, але розрахунки за якими вестимуться у білоруських рублях.
+
+37
BEZE
BEZE
9 липня 2022, 12:15
#
За російським кораблем
+
0
HYPERNOVA15
HYPERNOVA15
9 липня 2022, 20:50
#
Как при царях должны жить по царски : лапти, щи,картошка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися