Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 липня 2022, 16:52

ЄС побоюється повного припинення постачання російського газу і готує на цей випадок план

Європейська комісія за два тижні представить надзвичайний план дій на випадок повного припинення постачання російського газу. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час виступу в Європарламенті у Страсбурзі, пише Укрінформ.

Європейська комісія за два тижні представить надзвичайний план дій на випадок повного припинення постачання російського газу.
Фото: 24tv.ua

Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

План дій

За словами Фон дер Ляйєн, план дій ґрунтуватиметься на національних надзвичайних планах країн-членів Євросоюзу.

За її словами, під час чеського головування ЄС, у частині забезпечення ЄС новою енергією, головний фокус буде зроблено на єдиному напрямі руху з метою позбавитися залежності від російського викопного палива.

Три складові

Єврокомісія вже представила пакет RePower EU, який має три складові енергонезалежності ЄС:

  • Перша — диверсифікація поставок від Росії на користь надійніших постачальників, які мають довіру.
  • Друга — підвищення енергоефективності, що є дуже потужним інструментом.
  • Третя — це масовані інвестиції у відновлювані джерела енергії.

Читайте також: Угорщина хотіла б, але не може відмовитися від нафти та газу з Росії — глава МЗС

Третій напрямок передбачає інвестування до 300 млрд євро у реалізацію Європейського зеленого курсу, що має згодом значно збільшити питому вагу відновлюваної енергетики.

Фон дер Ляєн наголосила, що на цьому етапі Єврокомісія продовжує уважно стежити за динамікою постачання газу. Наразі найпершим завданням є заповнення газових сховищ перед наступним опалювальним сезоном.

За її словами, тиждень тому європейські газові сховища були заповнені на 55%, зараз цей показник має бути дещо вищим.

Країни-члени ЄС дійшли згоди про спільну закупівлю газу, крім російського. Євросоюз уклав угоду зі США про збільшення постачання зрідженого газу, і наразі обсяги таких постачань потроїлися.

Читайте також: Газ у Європі виріс до найвищого рівня за чотири місяці

Інші постачальники також наростили доставку зрідженого газу до країн ЄС, що збільшило постачання блакитного палива до Європи на 75%, не рахуючи обсягів, які отримують ЄС через трубопроводи.

Коментарі - 3

+
+88
neverice
neverice
6 липня 2022, 17:42
#
На їхньому місці варто було б не побоюватись, а брати це як основний сценарій. Тоді ефективність шантажу буде в рази нижча і є непогані шанси того шантажу взагалі уникнути. А як «побоюватись», то плюгавий дуже швидко цим побоюванням скористується.
+
+15
Mr Bungle
Mr Bungle
6 липня 2022, 20:21
#
Є імовірність, що не встигнуть закачати необхідну кількість физично і цього побоюються не тільки ЄС, а і Україна, шантаж вже є і питння виришимо його чи ні буде в наявності на протязі місяця
+
0
Strain
Strain
7 липня 2022, 10:23
#
Якщо для європейців спати у шубах під ковдрами то нереальний сценарій на рівні апокаліпсису, то для нас, українців, це не буде великою проблемою. Тимпаче ми знаємо що це необхідна міра.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися