Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2021, 9:43

Головні події на фондових біржах 29 листопада: Світовими ринками управляє «омікрон»

У понеділок на фондових ринках США відбувся відскок після обвалу у п'ятницю. Індекс широкого ринку S&P 500 зріс за підсумками дня на 1,32%, закрившись на позначці 4655 пунктів.

У понеділок на фондових ринках США відбувся відскок після обвалу у п'ятницю.
Фото: mind.ua

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» на фейсбуці: головні фінансові новини

Серед найбільших компаній США лідерами зростання стали акції NVIDIA Corporation, які виросли на 5,9%, і акції компанії Tesla, що додали ваги 5%.

Найгіршу динаміку показали акції компанії Pfizer, що впали на 2,9%, та акції Eli Lilly and Company, що знизилися на 2,1%.

Страх «омікрону»

У п'ятницю світ дізнався про новий штам коронавірусу «омікрон», який виявився небезпечнішим за інші штами. Цей штам має кілька десятків мутацій, тому, багато хто вважає, нині існуючі вакцини можуть виявитися проти нього неефективними. Також великий ризик і повторних заражень.

На цій новині в п'ятницю інвестори представили картинку, за якої, вся система захисту миру від пандемії, що вибудовується в останні майже два роки, може впасти. І через це світові фінансові ринки дружно впали.

Читайте також: Лікарка, яка виявила «омікрон», назвала його симптоми «дуже легкими». ВООЗ рекомендує не поспішати

Проте вже до понеділка оцінки нового штаму стали пом'якшуватися. Південноафриканський лікар, який першим підняв тривогу з приводу нового штаму, сказав ВВС, що у пацієнтів спостерігаються «надзвичайно легкі» симптоми, але ще рано давати оцінки про те, як поводиться «омікрон», до того, як він буде ретельно вивчений.

Додатково до цього, що стосується ринку США, президент Джо Байден у понеділок поспішив заспокоїти людей, сказавши: «Якщо люди пройшли вакцинацію і носять маски, немає необхідності в їхньому блокуванні».

На цьому ринок США вчора трохи зітхнув із полегшенням і став відновлюватись після обвалу.

Що стосується того, що буде далі, то в цьому випадку фінансовий світ опинився у заручниках у нового штаму та оцінках медиків. Тепер все залежить від того, який цей новий штам «омікрон». Якщо він виявиться таким же небезпечним для здоров'я людей, як і минулі штами, або навіть він буде трохи слабшим, але не кардинально, то ймовірність нової хвилі локдаунів з усіма наслідками збільшиться і у фінансових ринків ще буде привід впасти.

З іншого боку, якщо новий штам виявиться набагато безпечнішим, наприклад «дельти», то ринки можуть піти вгору. Адже якщо новий штам, витісняючи старі небезпечні штами, виявиться кардинально безпечнішим, то й пандемія закінчиться, що стане дуже позитивною новиною і для ринків, і для всього світу.

Автор:
Михайло Федоров
Аналітик з інвестицій Михайло Федоров
Пише на теми: Економіка, фінансові ринки

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися