Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2020, 12:19

Moody's відкликало рейтинг «російських» євробондів України на $3 мільярди

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service відкликало пріоритетний незабезпечений рейтинг уряду України «Ca» по єврооблігаціях на $3 млрд. Саме ці облігації Україна продала в грудні 2013 року і саме вони зараз є предметом спору між Україною та Росією в британських судах, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Moody's відкликало рейтинг «російських» євробондів України на $3 мільярди
Фото: epravda.com.ua

Причини прийнятого рішення

«Moody's вирішило відкликати рейтинг через причини ділового характеру», — зазначено в коментарі агентства.

Як повідомляє Moody's, в лютому 2016 року The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на $3 млрд, за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями.

Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії:

  • номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд;
  • суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн;
  • штрафні відсотки в сумі $674 тис., що нараховуються за кожен день прострочення;
  • частину витрат в рамках судового розгляду.

Однак після скарги України у вересні 2018 року апеляційний суд постановив, що суд першої інстанції повинен розглянути справу по повній процедурі, оскільки аргумент про те, що випуск єврооблігацій був зроблений під тиском Росії, не може бути відхилено без проведення всеосяжного судового процесу.

Верховний суд Великобританії 9-12 грудня 2019 року розглядав скарги України і Росії на це рішення апеляційного суду щодо суперечки про випущені в 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд і відклав винесення рішення.

Читайте також: Британський суд знову відклав справу за євробондами Януковича

У листопаді цього року Верховний суд Сполученого Королівства вирішив відкласти винесення вердикту у справі по «російських» єврооблігаціях на $3 млрд. Пояснювалося це тим, що аргумент захисту з примусу є однією з ліній захисту України проти позову Росії.

Що очікується

Поки невідомо, яким чином Верховний суд вирішить продовжити вирішення спору по справі про російських єврооблігації.

Малоймовірно, що судді винесуть рішення до кінця 2020 року.

Хроніки подій

  • У грудні 2013 року президент Росії Володимир Путін і Віктор Янукович, який був на той час президентом України, домовилися про виділення кредиту в сумі $15 млрд через розміщення українських цінних паперів.
  • Облігації на $3 млрд були розміщені на Ірландській фондовій біржі 20 грудня 2013 року і викуплені Росією.
  • У жовтні 2015 року, після перемовин, власники 13 з 14 випусків єврооблігацій України загальною сумою $14,36 млрд і €600 млн погодилися на їх реструктуризацію.
  • При цьому Україна не дістала згоди від Росії щодо реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд з терміном погашення 20 грудня 2015 року. У грудні 2015 року Кабінет Міністрів України ввів мораторій на виплату цієї суми.
  • У лютому 2016 року Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу, а в травні Україна подала документи зі свого захисту в рамках цього судового процесу.
  • 29 березня 2017 року Високий суд Лондона зобов'язав Україну погасити єврооблігації на $3 млрд і виплатити відсотки. Також суд дозволив Україні подати апеляцію і призупинив своє рішення про виплату Росії цього нібито боргу.
  • 14 вересня 2018 року Апеляційний суд Англії прийняв апеляцію України в суперечці з РФ по «боргу Януковича» на $3 млрд. Суд повинен був повернутися до розгляду боргової суперечки «в рамках класичного судочинства з урахуванням всіх політичних моментів справи».

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 11

+
+15
bonv
bonv
15 грудня 2020, 12:43
#
Через причини ділового характеру?:)
+
+24
bonv
bonv
15 грудня 2020, 12:44
#
У яника ростовського нехай ті 3 млрд заберуть.. З процентами. Вже забрали, напевне..
+
+55
beornborn
beornborn
15 грудня 2020, 14:58
#
Долги мвф давайте тоже повесим на ющенка, яныка, пороха и зеленского.
+
+34
bonv
bonv
15 грудня 2020, 15:33
#
Транші МВФ це не російський хабар янику...
+
0
beornborn
beornborn
16 грудня 2020, 12:46
#
Это мфвский хабар ющенку, яныку, пороху и зеленскому
+
+25
Андрей Олекс
Андрей Олекс
15 грудня 2020, 15:53
#
Вы удивитесь конечно, но если посмотреть отчёты НБУ и Минфина, то окажется, что деньги яныка были освоены уже после яныка. Догадаетесь кем)))
+
0
AnnaGerman
AnnaGerman
15 грудня 2020, 15:03
#
Не видать россиянам тех $3 млрд. ...
Разве Виктор Федорович отдавал хоть что-нибудь из того что брал ?
А ведь русским бросать своих нельзя ! надо братьям Асаду, Лукаддафи, Мадурковичу под Ёлку подложить валюты( «новороссцам можно и  просто конфетти посыпать).
+
+10
Petr Maslov
Petr Maslov
15 грудня 2020, 15:33
#
Почему все долги Украины не распишут на всех презиков КМУ и олигархов а те пускай судятся в Лондонском суде годами...
+
0
preyvanamor
preyvanamor
15 грудня 2020, 16:44
#
Всякі там верховні лондонські суди Україні НЕ указ! В Україні один тільки суддя Вовк може їх рішення «помножити на нуль» (с). А не вистачить Вовка, то є ще конституційний і верховний суди України - вони, яке хочеш і кому хочеш приймуть «потрібне» рішення.... Тому наглічани разом з московитами йдуть лісом...
+
0
AnnaGerman
AnnaGerman
15 грудня 2020, 19:01
#
Вовчара тот ещё «суддя» !
+
+11
valeriyodessa
valeriyodessa
15 грудня 2020, 18:43
#
«Да здравствует лондонский суд, самый гуманный суд в мире» (с) :-)))
А по факту лондонские судьи тянут резину, т.к. с одной стороны если заставят У платить по евробондам, то за У побьют амеры, т.к. для У выплата 3-х ярдов смерти подобна, а у амеров нет лишних бабок.
А если пошлют подальше Р, то - это полный обвал всей мировой финансовой системы, т.к. у них «прецедентное право» и, если одному разрешат не платить (потому что его сосед обидел), то тут же очередь из таких обиженных выстроится )))))
«А на кой кредитору платить - он мне в глаз дал !!!»
Такой цунгцванг .... вот и тянут котэ за яйки ))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися