Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2020, 13:16

За підсумками листопада міжнародні резерви зменшилися на $4,7 мільйона

Станом на 01 грудня 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, скоротилися на $4,7 мільйона і становили $26 135,7 млн в еквіваленті. Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

За підсумками листопада міжнародні резерви зменшилися на $4,7 мільйона
Фото: epravda.com.ua

У листопаді міжнародні резерви зменшилися внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави та операцій Національного банку для згладжування курсових коливань на валютному ринку, що були врівноважені за рахунок валютних надходжень на користь уряду.

Читайте також: Міжнародні резерви України в жовтні скоротилися на 1,5%

Динаміка резервів

Загалом динаміку резервів упродовж листопада визначали такі чинники:

  1. Операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду становили $355,5 млн в еквіваленті, зокрема $345,5 млн – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП). Водночас загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $319,6 млн в еквіваленті. З цієї суми $245,9 млн були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, $72,5 млн – на виконання зобов’язань перед МВФ, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.
  2. Операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. На початку листопада попит на валюту на міжбанківському валютному ринку перевищував пропозицію внаслідок продовження пожвавлення ділової активності, у тому числі через активізацію імпортерів. Для згладжування коливань у бік знецінення НБУ провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму $87 млн. Водночас в окремі дні, коли на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти, Національний банк придбав $41,0 млн. Останні три тижні листопада валютний ринок був збалансованим, тому НБУ не виходив з інтервенціями.
  3. Переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на $77,9 млн в еквіваленті.

Достатність резервів

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Нагадаємо

  • Станом на 1 листопада 2020 року міжнародні резерви України становили $26,1 млрд в еквіваленті, а станом на 1 жовтня 2020 року - $26,53 млрд в еквіваленті. 
  • У 2019 році міжнародні резерви зросли на 22% і на 1 січня 2020 року становили $25,3 млрд (в еквіваленті).
  • За підсумками 2018 року міжнародні резерви України зросли на 10,6% і на 1 січня 2019-го дорівнювали $20,8 млрд (в еквіваленті).

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Коментарі - 1

+
0
eugenelester
eugenelester
7 грудня 2020, 15:06
#
У НБУ, кажется, прекрасная возможность затарится долларами сейчас, почему он этого не делает?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися