Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 грудня 2020, 15:45

Золото наводить блиск

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, феномен руху котирувань золота в останні місяці дивує. Після вражаючого ралі з рівня $ тисячі чотиреста п'ятьдесят один за унцію в березні 2020 р, в листопаді «жовтий метал» втратив 10% вартості, з піку $ 1965 до $ 1774. Це найгірший місячний результат за чотири роки. Перестало чи золото в листопаді бути захисним активом в умовах триваючої пандемії і світової економічної кризи?

Ні, воно залишається традиційною «безпечною гаванню». Вщухли «шторму», небезпеки в економіці, які з весни змушували інвесторів ховатися в ній. Зараз навпаки, у їх «кораблів» є прагнення і необхідність виходити в більш безпечний «океан». Мова йде, перш за все, про появу кількох ефективних вакцин проти коронавируса. Так, поки що пандемія не тільки не зломлена, а й розширюється. Але ринок закладає в котирування припущення про майбутні зміни. І якщо через кілька місяців епідемія буде відступати, то гравці вже зараз розраховують на прийдешнє зростання ділової активності. Тому дорожчають ризикові активи, пов'язані з виробництвом — акції, сировина, валюти експортоорієнтованих країн. А попит на захисні активи, такі як золото, знижується.

Крім того, перемога Джо Байдена в США дає надію на пом'якшення відносин Штатів з Китаєм, припинення «торгових воєн», що також позитивно для світової економіки і ризикових активів. Оптимізм пов'язаний і з майбутнім призначенням на пост міністра фінансів США Джанет Йеллен, колишньої глави ФРС, схильної до м'якої стимулюючої грошової політики.

Дані фактори збіглися за часом саме в листопаді, що різко знизило попит на захисні активи.

Однак таке швидке і сильне падіння котирувань настільки ж недовговічне і ненадійно, як і попереднє потужне ралі. Після різких рухів ринок, як правило, приходить в рівновагу. А воно для золота зараз явно вище за ціновими рівнями, з наступних причин. Боротьба з пандемією і використання вакцин в майбутньому не так безхмарно, існує безліч проблем і обмежень при їх масовому застосуванні. Незважаючи на протидію республіканців демократи можуть збільшити пакет допомоги економіці з обговорюваних зараз $908 млрд, аж до очікуваних близько $2 трлн. У разі запуску такого обсягу допомоги на горизонті кількох місяців величезні гроші підуть на ринок і частково стануть перетікати в покупки дорогоцінних металів. Так було під час першої хвилі пандемії, коли американська ФРС і інші центробанки вливали гроші для стимулювання економіки. Це було ще однією важливою причиною ралі золота в березні-серпні 2020 р Здешевлення долара, що відбувається на валютному ринку, здатне привести до зростання ціни золота, вираженої в доларах.

Всі ці фундаментальні фактори підтверджуються технічним аналізом. Зберігається висхідний тренд з серпня 2018 р Пандемія з березня 2020 р сформувала лише його останній за часом імпульс. Те, що відбувається з серпня спадний рух — не самостійна тренд, а корекція, що дійшла до 50% даного імпульсу. Цей рубіж на рівні $1774 за тройську унцію відповідає сильного рівня підтримки — максимуму травня 2020 р

Є висока ймовірність, що тут було технічне «дно» корекції. Зазначені позитивні для золота фактори вкупі з його перепроданості здатні в середньостроковій перспективі підняти котирування до опорам на горизонті $ 1900-1950.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися