Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 листопада 2020, 15:37

Експерти очікують повернення європейських акцій на колишній рівень у 2021 році — Reuters

Згідно з опитуванням, проведеним інформагентством Reuters, 26 керуючих фондів і брокерів припускають, що до кінця 2021 року індекс STOXX 600 (фондовий індекс європейських акцій) виросте до 430 пунктів.

Експерти очікують повернення європейських акцій на колишній рівень у 2021 році – Reuters
Фото: stockworld.com.ua

Аналітики очікують, що рівень індексу STOXX 600 зрівняється з лютневими показниками 2020 року, оскільки економічна активність майже повністю відновиться після спаду через коронавірус.

Звідки оптимізм?

Обнадійливі результати трьох великих фармацевтичних компаній AstraZeneca, Moderna і Pfizer з випробувань вакцин спричинили хвилю оптимізму на світових фондових ринках. Останнє опитування сигналізувало про різку зміну очікувань щодо STOXX 600, оскільки передбачається, що вакцини стануть доступні для більшої частини Європи вже до початку наступного року.

Після заяви Pfizer 9 листопада перспективи ринку акцій продовжували поліпшуватися: складений індекс PMI майбутнього виробництва IHS Markit в єврозоні підскочив до 60,1, акції інших європейських компаній зросли на 14%.

Крім того, спостерігається, що інвестори уникають так званих пандемічних улюбленців — технологічних акцій з великою капіталізацією і поступово повертаються до активів у сировинному і банківському секторах, а також туристичних компаній.

«У міру поліпшення глобальних перспектив європейські економіки і ринки можуть багато виграти. Ми очікуємо, що пандемію буде подавленю, що відносини між США і Китаєм поліпшаться, зростання світової торгівлі і відновлення світової економіки продовжаться», — сказав Томас Хільдебрандт, старший керуючий портфелем та аналітик Evli Bank у Гельсінкі.

Експерти твердять, що невизначеність, як і раніше, залишається значною.

Хвиля оптимізму на біржах обумовлена ​​не тільки новинами про вакцину. Європейський центральний банк (ЄЦБ) планує влити 1,8 трлн євро для відновлення після рецесії.

Страхування від COVID-19. Виплата в 50000 гривень

Фонд відновлення

Лідери ЄС серйозно обговорюють кроки по створенню фонду відновлення після пандемії. Однак уряди Польщі, Угорщини та Словенії заблокували план по відновленню економіки і бюджет ЄС, оскільки виступають проти нового механізму, згідно з яким виплати з фонду обумовлені дотриманням верховенства права на території держав-учасників.

Читайте також: Страх, незважаючи на появу вакцини. Від чого залежатиме відновлення економіки єврозони

Якщо уряди Польщі та Угорщині не знімуть вето, зауважив ЄЦБ, ці країни можуть бути виключені з програми фінансування. Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на анонімне джерело у французькому уряді. За словами чиновника, головним завданням Франції залишається пошук угоди, яке містить дві східноєвропейські країни і при цьому захищає принцип верховенства закону.

У граничному разі, повідомляє анонімне джерело, програма буде запущена без участі цих країн. «Обхід Польщі та Угорщини розколе ЄС, — вважає консалтингова компанія Teneo. — Для багатьох це стане кошмаром, особливо для Німеччини, після того як Берлін зробив значний внесок, щоб дозволити ЄС збільшити витрати».

Згідно з підрахунками аналітиків з Bloomberg, протягом наступних семи років Угорщина і Польща можуть отримати на двох €180 млрд у вигляді грантів з бюджету і фонду відновлення економіки.

Раніше

Голова Європейського центробанку Крістін Лаґард заявила, що якщо країни ЄС не вживуть термінових заходів по боротьбі з коронавірусом, Європа зіштовхнеться з великим економічним шоком, що може зрівнятися з фінансовою кризою 2008 року.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися