Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 листопада 2020, 12:58

Оподаткування іноземних компаній відтермінують. Що це означає для їх власників

3 листопада Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект про перенесення норм для КІК (контрольованих іноземних компаній) на 2022 рік.

КІК, законопроект, Верховна Рада, бізнес, іноземна компанія, оподаткування, податки, норми
фото: yur-gazeta.com

Чи справдилися очікування тисяч власників таких компаній, розповіла «Мінфіну» партнер, голова практики Private Wealth юридичної фірми Sayenko Kharenko Аліна Плющ.

Трохи передісторії

Як уже писала раніше, в першу чергу, ця новина цікава власникам іноземних компаній-гаманців і інвестиційних компаній.

Історично ці компанії створювалися для зберігання коштів і примноження капіталу в низькоподатковій або безподаткової юрисдикції. Оскільки формальним власником коштів та інвестиційних активів виступала іноземна компанія, а її власнику належали тільки акції цієї компанії, гроші, які залишалися «всередині» компанії, уникали оподаткування.

За новими правилами, власники іноземних компаній, за рідкісним винятком, повинні були б інформувати податкові органи України про наявність таких компаній, подавати їх звітність та сплачувати податок з їх доходів.

У мене є іноземна компанія. І що з цього?

Закон пропонує перенести ваші зобов'язання щодо іноземної компанії на один рік вперед.

Простий приклад. Якби у 2021 році у вашому КІКу відбулися б зміни (наприклад, у вас з'явився партнер, і розмір вашої частки зменшився), тоді ви б подавали повідомлення про це. У 2022 році ви б подали звіт про ваш КІК разом з особистою щорічною податковою декларацією.

Все це залишилося. Тільки ось виконувати вимоги потрібно у 2022 і 2023 роках відповідно. Іншими словами — КІКи нікуди не подінуться.

Читайте також: В Україні з'явиться інтернет-банк для малого бізнесу

Як вести себе власникам іноземних компаній

Якщо я танкіст

Тим, хто нічого і не планував робити зі своїми КІКами, можна нічого не робити, радіючи, що у 2022 році не доведеться витрачатися на консультантів і бухгалтерів при складанні звіту про КІК.

Якщо я нерішучий

Для тих, хто готується «впорядкувати справи», але ще не почали активні дії в напрямку оптимізації своїх КІКів, потрібно використовувати цей час. Варіантів дій може бути декілька: від переформатування володіння до безподаткової ліквідації.

Але є одне «але»

Законопроект про перенесення КІКів прийнятий у першому читанні. Це означає, що для його перетворення в діючий закон необхідно:

  • прийняти його в другому читанні і загалом;
  • отримати підписаний президентом законопроект;
  • офіційно його опублікувати.

Якщо згадати, що оригінальний закон про КІКи очікував підписання понад 4 місяці, отримати «відтермінування» цього року можна і не встигнути. У такому випадку всі обов'язки за КІКами лягають на плечі КІКоводів з 1 січня 2021 року.

Читайте також: Яких банків не вистачає Україні: 10 варіантів для «малюків»

Якщо я advanced КІКовод

Велика частина моїх просунутих клієнтів почала процес безподаткової ліквідації КІКів. За коректної ліквідації та подачі потім нескладних документів до податкових органів України, всі отримані при ліквідації активи звільняються від оподаткування. Це свого роду амністія.

На жаль, реальність вносить корективи: ліквідувати іноземну компанію багаторазово складніше, ніж створити. Варто врахувати чинники термінів, формальних процедур, складання звітів тощо. Не забудемо додати тимчасову різницю з більшістю офшорних юрисдикцій і відвертим небажанням «остров'ян» працювати за форматом, що відрізняється від їх шаблонних ліквідацій компаній.

Тому додатковий рік для просунутих КІКоводів — це відмінна можливість спланувати подальшу долю своїх КІКів і ліквідувати все зайве з проходженням квазі-амністії.

Коментарі - 8

+
+30
zzel
zzel
10 листопада 2020, 13:32
#
Если простыми словами - в офшоры и дальше можно выводить бабло, но с убитой хрущёвки в 50 квадратов налог на недвижимость заплатить нужно будет
+
+15
Elena1997
Elena1997
10 листопада 2020, 19:38
#
С туземцами, боготворящими белого господина из-за моря, обычно так и поступают.
+
0
yurikiev
yurikiev
11 листопада 2020, 9:07
#
Нет. Туземцы обычно так поступают со своими же туземцами.
+
0
Elena1997
Elena1997
11 листопада 2020, 11:32
#
С разрешения и одобрения белого господина )
+
0
yurikiev
yurikiev
11 листопада 2020, 11:37
#
Какой еще белый господин из-за моря?
Я тупой. 
«Им`я сестра, назов`ите им`я!»
+
0
Elena1997
Elena1997
11 листопада 2020, 15:27
#
Он иногда посещает заседания парламента туземцев, сопровождаемый предводителем туземцев, предыдущим. Предыдущий ещё докладывал ему, мол цену на костры в юртах поднял даже выше, чем его превосходительство и высочество сказал поднимать. Туземцы в парламенте его встречают стоя и с глубочайшим почтением. А сегодня или вчера туземцы отрапортовали, что закрыли уголовное дело, по «недоразумению» открытое у нас на него. А имя и не важно, там то один, то другой )
+
0
yurikiev
yurikiev
11 листопада 2020, 15:51
#
Насмешили.
Значит, Украина под управением своих-родных кучм с мертвечукаами, ахметок, рабиновичей, судей и прокуроров с ментами, насквозь пропитанная коррупцией и плюющая на права человека — такая Украина станет процветающей и сильной страной, если от нее не будут извне ничего требовать взамен на кредиты???
Да блин, единственное средство заставить проводить реформы — это постоянно ежесекундно принуждать их это делать. С серьезным контролем и наказаниями за нарушения.
+
0
Elena1997
Elena1997
11 листопада 2020, 16:36
#
И много наказали ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися