Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2020, 8:40

Кіпр припинив видачу «золотих паспортів»

1 листопада на Кіпрі  припинила діяти програма надання громадянства країни в обмін на інвестиції. Так звана програма «золотих паспортів» зупинена через велику кількість зловживань. Відповідне рішення ухвалив уряд Кіпру.

1 листопада на Кіпрі  припинила діяти програма надання громадянства країни в обмін на інвестиції.
Фото: mind.ua

Передісторія

У жовтні міністерство фінансів і міністерство внутрішніх справ Кіпру виступили за припинення видачі «золотих паспортів» через велику кількість порушень і високу вразливість програми, і уряд підтримав ту ініціативу.

У серпні на Кіпрі вибухнув скандал через розслідування, проведене телеканалом «Аль-Джазіра». Журналіст, який видавав себе за громадянина Китаю, засудженого за відмивання грошей, зв'язався з юристами, ріелторами, а також спікером парламенту і отримав підтвердження, що громадянство Кіпру при наявності грошей може отримати навіть засуджений. На тлі скандалу голова кіпрського парламенту Дімітріс Сіллоріс подав у відставку.

Читайте також: Кіпр може впровадити нову програму для залучення інвесторів

«Аль-Джазіра» назвала імена володарів 2,5 тисяч «золотих паспортів» (40% з них становили жителі Росії) і вказала на кримінальне походження грошей багатьох з них.

Читайте також: Громадянство за інвестиції. Експерти назвали кращі програми

У 2019 році Кіпр позбавив громадянства 26 осіб, які купили його за схемою «паспорт за інвестиції». Президент Нікос Анастасіадес визнав, що, можливо, деякі «золоті паспорта» були видані помилково.

Читайте також: Євросоюз зажадав негайно припинити торгувати європейським громадянством

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися