Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2020, 12:03

Аналітики радять позбутися акцій Tesla, доки не пізно

Фінансовий звіт Tesla загалом відповідав очікуванням інвесторів. Найдорожчий автовиробник у світі зафіксував прибуток п'ятий квартал поспіль, при цьому підтвердивши свою виробничу мета на 2020 рік у півмільйона автомобілів.

У той же час, як пише портал Investing, компанія все ще переоцінена. «Мінфін» публікує ключові обґрунтування цієї позиції.

Заробили більше, ніж очікували

Нові фінпоказники — великий успіх в умовах глобальної рецесії, що вдарила по багатьом виробникам автомобілів. Скоригований прибуток каліфорнійського гіганта склав $0,767 на акцію, що істотно перевищило оцінки аналітиків в $0,55.

Засновник і генеральний директор Ілон Маск назвав останні три місяці «найкращим кварталом в історії Tesla». Компанія досягла рекордних показників виробництва і поставок. Крім того, завдяки продажу акцій на $5 млрд, грошова подушка компанії досягла рекордних $14,5 млрд.

Щоб досягти своєї виробничої мети (в 500 тис. автомобілів), до кінця 2020 року Tesla необхідно відвантажити понад 181 тис. автомобілів. Це на 30% перевищує показник попереднього кварталу. Багато в чому успіх буде залежати від шанхайського заводу і нарощування виробництва Model Y.

Ніяких сюрпризів

Однак, незважаючи на настільки багатообіцяючі фінансові результати і прогнози на майбутнє, багато аналітиків не хочуть переглядати свої оцінки акцій Tesla.

«Ми не вважаємо, що результати кварталу сильно змінюють загальну картину вартості Tesla, якщо розглядати їх у відношенні до поточної ціни акцій», — говорить аналітик Citi Ітай Мікаелі.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як купити акції іноземних компаній

Зараз акції Tesla торгуються з коефіцієнтом понад 800, а ринкова капіталізація наближається до $400 млрд, що приблизно у п'ять разів перевищує сукупну вартість Ford та General Motors.

Згідно з аналізом Wall Street Journal, прибуток Tesla в значній мірі генерується за рахунок реалізації ZEV-кредитів, які допомагають автомобільним компаніям вкладатися у вимоги законодавства щодо викидів. За останні чотири квартали цей напрям приніс компанії $1,3 млрд, при цьому рентабельність становить 100%. Загальний чистий прибуток за цей період склав всього $556 млн.

«Це джерело прибутку найближчими роками може вичерпатися, оскільки традиційні автомобільні компанії нарощують активність на ринку електромобілів», — пише Чарлі Грант з WSJ.

Таким чином, останній звіт Tesla про прибутки і збитки не змінює нашої думки про те, що недавні успіхи компанії вже враховані у вартості акцій, а сама компанія сильно переоцінена, в порівнянні з фундаментальними факторами.

Читайте також: Чим ризикують Apple і Tesla, відкривши доступ до своїх акцій людям «з вулиці»

За відсутності нових драйверів інвесторам варто зафіксувати прибуток і почекати нової, більш вигідної точки входу. Після запаморочливого ралі цього року акції Tesla уразливі до тиску, особливо на тлі заяв ряду провідних аналітиків про те, що поточний рух себе вичерпав.

Коментарі - 11

+
+1
bonv
bonv
27 жовтня 2020, 12:36
#
Прибутки зростають...
+
+149
bonv
bonv
27 жовтня 2020, 12:37
#
В Сколково представили первый российский электромобиль. Автомобиль проезжает 100 метров всего за 3 секунды!
- А дальше?
- А дальше все... Вилка из розетки вылетает.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
27 жовтня 2020, 13:19
#
Ржунимагу!
+
+15
sadbuttrue
sadbuttrue
28 жовтня 2020, 7:06
#
Я б тут додав вчорашню новину що лада відкликає 90 тис. авто через проблеми.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
28 жовтня 2020, 11:02
#
Ой, коллеги. Астанавитесь. Уписяюсь щас.
+
+45
Tisha ™
Tisha ™
27 жовтня 2020, 14:43
#
«Аналитики советуют» - а чистильщики обуви что советуют? )))
Согласно знаменитой байке, выходить из актива надо тогда, когда чистильщик обуви посоветует тебе покупать...
+
+16
bonv
bonv
27 жовтня 2020, 14:51
#
У финансового аналитика спрашивают:
— Скажите, а ваши прогнозы всегда совпадают?
— Конечно, всегда, только даты иногда не совпадают:)..
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
28 жовтня 2020, 7:11
#
Інвестуй. Особисто я теж впевнений що іх акціі переоцінені. Час покаже. А для фанатів Tesla раджу звернути увагу на огляди типу «як я проіхав від Києва до Дніпра і назад» а також офіційну відповідь Tesla що згідно стратегіі розвитку, швидкісні зарядні станціі не будуть будуватися в Украіні як мінімум до 2022 року. Особисто я За електротранспорт, але дайте інфраструктуру.
+
+45
Elena1997
Elena1997
28 жовтня 2020, 11:14
#
А когда недоразвитость законодательства и бедность украинского населения стали влиять на инвестпривлекательность Теслы? Это уже наши беды, отведенная нам роль — утилизация бу автотранспорта США и Европы.
+
0
preyvanamor
preyvanamor
27 жовтня 2020, 16:56
#
Парадокс: компанія - автомобільна, але заробляє на продажах «зелених» кредитів! Але нічого - інші компанії починають потроху підтягуватись, щоб не платити теслі ці кредити вічно!
+
+30
sadbuttrue
sadbuttrue
28 жовтня 2020, 7:13
#
Конкуренція наше Все. Надія на Audi та VW. Впевнений німці своє візьмуть з часом хоча самі визнають що відстають від Tesla десь на два року
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися