Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2020, 16:04

Як «Ультиматум» Пелосі виявився блефом, розказує аналітик TeleTrade

До заключних передвиборних дебатів між Джо Байденом і Дональдом Трампом залишається пара годин, а в одному з головних питань поточної ринкової порядку — нової антикоронавірусної програми допомоги американській економіці — раптом намітився просвіт.

«48 годин», які головний парламентер Демократичної партії Ненсі Пелосі, дала Білому дому для досягнення угоди, несподівано перетворилися в 72 години. Поспілкувавшись з міністром фінансів Стівеном Мнучіним, вона залишилася задоволеною, тому що, підсумковий обсяг програми зрушився ще трохи в сторону варіанта демократів.

Тепер Білий дім пропонує не $ 1,8 трлн, а на $ 80 млрд більше. Це, звичайно, ще далеко до $ 2,2, які хочуть демократи, але ще 2-3 таких по’ступки і мета буде досягнута. Правда, нові поступки з боку республіканців навряд чи підвищать шанси на переобрання Дональда Трампа, що дуже на руку Джо Байдену. Якщо навіть таку суму схвалить Сенат США, в якому більшість зараз мають республіканці, і яким не дуже й подобається така марнотратність, це явно додасть йому і Демократам голосів у передвиборній гонці.

Відразу пригадується фраза «брюки перетворюються, перетворюються штани… в елегантні шорти». Правда в нашому випадку ситуація скоріше протилежна і більш складна. По-перше, тому що шорти повинні перетворитися в штани, а по-друге, тому що, в міру посилення проблем з другою хвилею пандемії COVID-19, шорти ризикують зменшитися до розміру плавок. А це в осінньо-зимовий період вірний спосіб «відморозити» якусь частину економіки, власне, про що попереджають і економісти, і лікарі, резюмує аналітик компанії TeleTrade.

Зараз США відстає від другої європейської хвилі COVID-19 на 2-3 тижні, і це значить, що вже наступного тижня захворюваність серед американців може різко поповзти вгору, змушуючи місцевуа владу йти на нові карантинні блокування. Ось тут-то і потрібні ще два трильйони доларів на допомогу американцям, які опинилися під новим «домашнім арештом».

Можливо, це зараз прекрасно розуміють обидві сторони, і саме цей фактор змусить їх в найближчий тиждень дійсно прийти до угоди. Для фондового ринку це, звичайно, позитивний момент, однак новий «локдаун» укупі з невизначеністю від президентських виборів може легко викликати нову паніку і нехай короткострокові, але потужні розпродажі.

Так що, небажання американського фондового ринку якось сильно зростати на тлі хороших новин за програмою стимулювання економіки можна зрозуміти. Навіть хороша корпоративна звітність, де 86,4% компаній, які відзвітувалися, перевершили консенсус-прогнози по доходах за третій квартал 2020 року, не змогла надихнути фондовий ринок.

Мабуть тепер дебати Байдена і Трампа стають наступної реперною точкою, але не через рейтингові розстановки, а через необхідність розуміння планів Демократів. Якщо вибори для них понад усе, то тоді можна в черговий раз повідомити, що домовитися не виходить. Таким чином, знову удар припаде до фондового ринку і рейтингу чинного президента США. Ну а якщо демократи розуміють небезпеку, яка підступає до американської економіки, то тоді заяв про провал переговорів не повинно бути і, можливо, ближче до кінця тижня демократи підпустять Білий дім ще на один крок до заповітної для них суми в $ 2,2 трлн для підтримки економіки.

Сергій Родлер, аналітик компанії TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися