Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 14:40

У вересні долар підріс, але тенденція виявилася недовгою

За повідомленням відділу аналітики компанії Alpari, після зниження в липні і серпні, у вересні долар зміцнився до всіх основних світових валют за винятком японської ієни. За місяць пара EUR/USD знизилася на 1,8%, до 1,1721 (+ 4,4% з початку року). Пара GBP/USD знизилася на 3,4%, до 1,2915 (-2,5% з початку року). Пара USD/CHF зросла на 1,9%, до 0,9207 (-4,8% з початку року). Пара USD/JPY знизилася на 0,4% до 105,44 (-2,9% з початку року). Однак уже у жовтні долар повернувся до зниження. На нього тиснуть наближення виборів президента США і складнощі з ухваленням нової програми допомоги американській економіці.

Федеральна резервна система США, що виконує функції центрального банку країни, за підсумками вересневого засідання зберегла базову відсоткову ставку на рівні 0-0,25% річних. У заяві регулятора зазначалося, що в ФРС вважають за доцільне зберегти даний діапазон до тих пір, поки умови на ринку праці не досягнуть рівнів, які відповідають оцінкам максимальної зайнятості, а зростання інфляції не досягне цільового рівня в 2%. При цьому прогноз по інфляції в 2020 році був збільшений з 0,8% до 1,2%, а в 2021 році — з 1,6% до 1,7%. Покращилися і прогнози по ВВП і безробіттю на поточний рік. Так, по ВВП очікується падіння на 3,7% (при цьому в червні передбачалося, що воно складе 6,5%), а безробіття може скласти 7,6% (проти 9,3% відповідно до попереднього прогнозу).

Примітно, що Федеральна резервна система США у вересні переглянула свій підхід до наріжного каменю своєї фінансової політики — контролю над інфляцією. Орієнтир залишився на рівні 2%, але ставлення до нього змінилося. Раніше ця цифра була метою, яку не можна було перевищувати, в іншому випадку це сприймалося як невдача фінансової політики. Тепер же двопроцентну інфляція буде «середнім» показником, переходити через який буде цілком допустимо. Є ймовірність, що тим же шляхом піде і ЄЦБ. Фактично виходить, що вперше за багато десятиліть інфляція визнається другорядною проблемою і не тієї загрозою, про яку потрібно серйозно замислюватися.

У вересні ж Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками засідання очікувано зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні, а ставку по депозитах — на рівні -0,5%. Ставка по маржинальним кредитами залишилася на рівні 0,25%. Як вважає рада керуючих ЄЦБ, ключові ставки залишаться на поточних рівнях або нижче до тих пір, поки інфляція не буде знаходитися поблизу цільового рівня, що становить трохи нижче 2%. Незмінним, як і очікувалося, залишився і обсяг екстреної програми викупу активів Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Чисті покупки в рамках програми покупки активів продовжаться з щомісячним темпом 20 млрд євро, разом з покупками в рамках додаткового тимчасового пакету в 120 млрд євро до кінця року. ЄЦБ продовжить викуп активів в рамках цієї програми як мінімум до кінця червня 2021 року. Одночасно банк повідомив, що при необхідності готовий до корегування всіх своїх інструментів.

У вересні пара EUR/USD знизилася з 1,2010 до 1,1610, після чого повернулася до відновлення. Зараз на шляху зростання пари накопичилося кілька рівнів опору в діапазоні 1,1830-1,1920. У разі їх пробиття валютна пара знову може повернутися до 1,2000.

За матеріалами Alpari

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися