Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2020, 14:30

Настрої українського бізнесу поступово вирівнюються — НБУ

Нацбанк України відзначив поліпшення настроїв українського бізнесу, які все ж перебувають нижче рівноважних значень. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує на основі опитування підприємств.

Настрої українського бізнесу
Фото: pixabay.com

Як зазначив директор департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половньов, індекс очікувань ділової активності у вересні склав 49,4 пункту порівняно із серпневим 47,9 і липневим 46,9. «До балансує позначки в 50 пунктів вже недалеко», — підкреслив він.

Реальність бізнесу

«Поліпшення ситуації, зокрема певне відновлення внутрішнього і зовнішнього попиту у вересні, відзначили підприємства промисловості і сфери послуг. Їх очікування вперше з початку коронакризи перетнули нейтральний рівень в 50 пунктів», — відзначають в НБУ.

Читайте також: Індекс очікування ділової активності: оптимістично налаштовані тільки торговці

У той самий час через сезонне зниження економічної активності істотно погіршилися настрої підприємств будівництва, більшість з яких очікують скорочення обсягів нових замовлень та обсягів будівництва.

Також погіршили свої оцінки підприємства торгівлі, які песимістично налаштовані щодо обсягів закупівлі товарів для продажу та обсягу товарообігу.

Очікування бізнесу

При цьому респонденти всіх секторів очікують зростання цін на свою продукцію і послуги на фоні підвищення закупівельних цін. Однак, крім сфери послуг, всі інші підприємства зберігають песимістичні очікування щодо загальної чисельності зайнятих працівників.

«В цілому підприємці поки дуже обережні в своїх оцінках. Баланс оптимізму і песимізму досить крихкий через високий рівень невизначеності з розвитком пандемії», — констатують в НБУ.

Опитування було проведено 4-23 вересня серед представників 166 підприємств.

Читайте також: НБУ ввів щомісячний індекс очікувань ділової активності

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися