Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2020, 15:16

Чи завдасть ФРС удар по долару?

За повідомленням відділу аналітики компанії Alpari, американська ФРС в середу очікувано зберегла коридор процентних ставок на рівнях 0-0,25%. Судячи з опублікованого на сайті Федрезерву прогнозу комітету з відкритих ринків (FOMC), Сполученим Штатам (а також всьому світу) доведеться жити з цим коридором ставок ФРС до 2023 року включно. Так, всі 17 членів комітету з відкритих ринків очікують, що сьогоднішній коридор процентних ставок залишиться без змін не тільки в цьому році, але і до кінця 2021 року. При цьому четверо членів FOMC прогнозують підвищення коридору процентних ставок з 2023 року, і лише один вважає, що процентні ставки почнуть підвищуватися вже в 2022 році. Примітно, що подальшого зниження процентних ставок до негативного рівня не очікує ніхто, на велике розчарування президента США Дональда Трампа.

Ситуація в економіці США залишається, як заявив на прес-конференції глава Федрезерву Джером Пауелл, «екстраординарно невизначеною». Через пандемію коронавируса інфляція і безробіття в США вийшли за рамки цільових рівнів, і загроза дефляції змушує ФРС зберігати коридор ставок на такому безпрецедентно низькому рівні. Політика кількісного пом'якшення, таким чином, приречена на продовження. Нагадаємо, що в другому кварталі спад ВВП США в порівнянні з другим кварталом 2019 року досяг 33%, такого провалу економіки не було з часів Великої Депресії. За підсумками 2020 року консенсус аналітиків очікує спаду не більше, ніж на 3,7% з урахуванням перших ознак відновлення ринку праці і промисловості.

У той же час глава ФРС не виключає «пристосування» монетарної політики в разі зростання зовнішніх ризиків до такої міри, що інакше, ніж запуском друкарського верстата, усунути ці загрози буде неможливо. Попросту кажучи, в ФРС, мабуть, готові послабити долар, як цього хотів би Трамп, але не прямо зараз. Долар як і раніше розглядається в країнах, що розвиваються, як найбільш безпечне вкладення. У той же час поступове зменшення частки долара в міжнародних розрахунках і запуск державних криптовалют (наприклад, вже існуючого цифрового юаня) можуть в довгостроковій перспективі стати додатковими чинниками ослаблення долара. У середу після прес-конференції Пауелла доларовий індекс DXY виріс на 0,16%. Однак в середньостроковому аспекті рівень в 1,2-1,21 по парі EURUSD виглядає цілком досяжним.

За матеріалами Alpari

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися