Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2020, 10:56

Кінець тижня: чого очікувати по курсу долара та євро

У п'ятницю, 4 вересня ситуація на валютному ринку зміниться як у частині статистики торгів, так і за характером самої сесії.

У п'ятницю, 4 вересня ситуація на валютному ринку зміниться як у частині статистики торгів, так і за характером самої сесії.
Фото: unian.ua

Основних причин дві:

1) Фактор кінця робочого тижня в українських клієнтів і у зв'язку з цим традиційне зниження ділової активності перед двома вихідними;
2) Майбутній вихідний понеділок в США. Вони відзначають День праці. Тому операції в доларі в американських банках не проводяться. Українським клієнтам та банкам доведеться здійснювати всі операції в понеділок по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цією датою, поставка долара - на наступний день), що не користується популярністю у нашого бізнесу. Компанії або відразу перенесуть свої угоди в доларі на вівторок, або будуть їх проводити сьогодні максимум до обіду, щоб потім «не зависнути» з розрахунками в американській валюті відразу до 8-го вересня.

Тому сьогоднішня сесія пройде в два етапи. Перший - дуже активні операції всіх клієнтів по долару на початку сесії й до обіду, другий - майже повне затишшя на ринку після обіду з присутністю на торгах в основному невеликих запізнілих клієнтів та спекулянтів.

За розрахунками «Мінфіну» у п'ятницю обсяги операцій на міжбанку будуть у межах максимум до $ 155-200 млн при укладанні до 530 угод.

Відео: Навіщо світова влада розганяє інфляцію. Прогноз курсу

З суто місцевих факторів на поведінку ринку продовжать впливати:


1) Дії нерезидентів і «дочок» іноземних компаній. «Дочки» іноземних компаній продовжать поступово купувати валюту під репатріацію дивідендів, а нерезиденти періодично виходити на торги з купівлею долара і євро за рахунок коштів, отриманих від погашення попередніх випусків ОВДП та виплати доходу за ними. Це збільшує попит на валюту на торгах в моменти їхнього виходу на ринок і зазвичай грає проти гривні.

Періодично в подібні виходи іноземців на міжбанк - продавці сьогодні знову зможуть активно торгуватися за курсом з проведенням основних операцій продажу долара лише на пікових рівнях котирувань.

2) Господарські операції клієнтів. Необхідність купівлі компаніями сировини та матеріалів, розрахунків з персоналом за серпень і оплати орендних платежів - створює додатковий попит на гривню і змушує експортерів активніше виходити на міжбанк з продажем валютної виручки. Як і вчора - це частково підтримає гривню на торгах і перекриє покупки «дочок» іноземних компаній під вивід дивідендів .

3) Поведінка Нацбанку на торгах в п'ятницю знову не зміниться. При надлишку пропозиції долара ми побачимо регулятор з його викупом. Але поки НБУ на цьому тижні так жодного разу на ринок і не виходив. Якщо ж попит буде перевищувати пропозицію - Нацбанк не буде витрачати резерви і вважатиме за краще дати учасникам ринку самим знаходити компроміс по курсу. Вчора нестачу валюти практично перекривав Укргазбанк своїми продажами, що і стримувало активне зростання котирувань.

4) Спекулянти продовжать максимально активно розгойдувати курс в моменти виходу великих покупців валюти на торги. А також заробляти у форматі «в дві сторони», на різницях готівкового та безготівкового курсів і на коливаннях євро щодо гривні на українському міжбанку.

Рішення НБУ про збереження облікової ставки на рівні 6% не особливо позначилося на поведінці учасників ресурсного та валютного ринків, тому що у своїй більшості вони закладали саме такий сценарій розвитку подій і тому після цього рішення регулятора для них особливо нічого не змінилося.

На готівковому ринку обмінники будуть орієнтуватися на поведінку міжбанку, крос-курс пари долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. Спред по долару буде у межах 15-25 копійок і по євро  до 20- 30 копійок.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 4 вересня будуть у межах: долар - коридор 27,55- 27,80 гривень, євро - коридор 32,50-32,95 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,45 - 27,90 гривень, євро - коридор 32,20 - 32,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,63 і продаж 27,73-27,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,55 -27,63 гривень та продаж 27,67 -27,75.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 24

+
+49
QGS
QGS
4 вересня 2020, 11:10
#
Всё интересное впереди, понедельник-вторник;)
+
0
delucrum
delucrum
4 вересня 2020, 13:36
#
Вот это поворот НБУ с покупкой вышел
+
+11
giani
giani
4 вересня 2020, 13:52
#
Как Вы узнали это, какой офер? С 12:15 по 27,69+?
+
+15
delucrum
delucrum
4 вересня 2020, 13:53
#
На рынке появился Национальный банк с покупкой по 27,69.
+
+29
PAVLO2
PAVLO2
4 вересня 2020, 14:41
#
Можна лінк звідки ця інфа про НБУ?
+
0
delucrum
delucrum
4 вересня 2020, 14:51
#
Не уверен, что можно размещять линки на сторонние ресурсы тут. Но даже на минфине можно следить за межбанком онлайн https://minfin.com.ua/currency/mb/
+
+11
giani
giani
4 вересня 2020, 15:07
#
На момент Вашего сообщения, там этого не было. Поэтому просим Вас сообщить первоисточнк. Да, можно размещять линки на сторонние ресурсы тут.
+
0
PAVLO2
PAVLO2
4 вересня 2020, 15:28
#
Мене цікавить торги похвилинно , а не по 1-3 год.))
і цікавить хто які лоти виставляє. Розумієте?)
+
+15
delucrum
delucrum
4 вересня 2020, 15:30
#
Kurs.com.ua - и покупаете доступ и тогда в реальном времени вроде как
+
0
PAVLO2
PAVLO2
4 вересня 2020, 15:44
#
Добре, більше лінків мені не потрібно, вже і так все зроуумів в чому суть))
+
0
giani
giani
4 вересня 2020, 17:44
#
Спасибо, я так и думал, но не успел тогда глянуть.
По моей инфе, в 12:15 была проведена реальная сделка по 27,69, было похоже на НБУ, так что, если он, то что-то купил, хотя «Курс» пишет, что нет.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
4 вересня 2020, 13:54
#
НБУ покупает по 27,69
+
+56
giani
giani
4 вересня 2020, 14:11
#
Алексей, вот что Вы имели ввиду, написав: «1) Дії нерезидентів і «дочок» іноземних компаній.… отриманих від погашення попередніх випусків ОВДП»?
Какие же ещё выпуски, как не предыдущие, погашаются? Будущие и настоящие?
И от каких погашений, очень старых (?), т.к. с 19.08 погашений в грн. не было. И Вы хотите уверить, что нерез-ты сидели до сегодня с этой гривной?
Может от продажи ОВГЗ на вторичке, а не от погашений?
И ещё, Ваш постоянный штамп о игре спекулянтов «в формате в две стороны» уже набил аскомину. Может пора его убрать, кому это интересно постоянно читать?
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
4 вересня 2020, 14:35
#
Для giani. 1) нерезиденты частично сидят в гривне, полученной от погашений предыдущих ( в некоторых случаях даже майских ) и работают с ней на других рынках и с другими инструментами, а покупаются сейчас валютой только тогда, когда курс их устраивает или в их понимании это «дно» на момент. Поэтому — я говорю «о старой» гривне, все еще имеющейся у них в работе.
2) второе — по вторичке они тоже активно работают и в последнее время даже не только по продаже своих бумаг, а периодически и играясь на доходности (не меняя при этом общего своего портфеля — так как лимиты рисков на украинские бумаги им никто не отменял).
3) спекулянты работают всегда в «две стороны», из песни слов не выкинешь, или тогда это не спекуляция чистой воды, а уже игра «на повышение» или «на понижение». Так что тут обращайтесь не ко мне, а к спекулянтам — пусть они придумают новые форматы работы И тогда «Минфин» опишет эти их новшества, но пока так. Удачи!
+
+11
PAVLO2
PAVLO2
4 вересня 2020, 14:45
#
Можна лінки звідки ви цю інфу берете?)
+
+15
delucrum
delucrum
4 вересня 2020, 14:51
#
Https://minfin.com.ua/currency/mb/
+
0
PAVLO2
PAVLO2
4 вересня 2020, 15:25
#
Це не то, але дякую, що звернули увагу)
якщо суто цим лінком в прогнозі орієнтуватися, то в конкретні мінуса можна піти))
+
0
delucrum
delucrum
4 вересня 2020, 15:31
#
Так я прогнозы не пишу))) не благородное дело. А лишь по факту уникальных событий
+
+68
giani
giani
4 вересня 2020, 15:02
#
Саме так, підтримую, і вчора Олексій писав, про начебто «двох іноземних покупців з гривнею від давно погашених ОВГЗ», звідки інфа? А то скидається на фантазію.
Про штамп «гра спекулянтів в дві сторони». Ну так і не пишіть кожного разу цю істину, бо завжди «грають в 2 сторони», це сутність самого слова, як «масло масляне». А то буду питати з яким рахунком зіграли спекулі і хто забив в одну і іншу сторону, або на яких інструментах вони грали?
+
+26
gamble2020
gamble2020
4 вересня 2020, 16:22
#
Это еще что… Другой знаменитый перл от Козырева — «рабочие места для людей»!
+
+8
Алексей Козырев
Алексей Козырев
4 вересня 2020, 17:25
#
Для giani. Я написал вчера о выходе нескольких нерезидентов с покупкой валюты — ведь так и произошло в первой половине дня и именно это привело к росту котировок. Я не пишу той информации, которой не знаю. Более того, я ж у же Вам как-то говорил, что статьи на Минфине — это у меня больше для души. У меня есть еще много других проектов в реальном секторе, поэтому я знаю больше, чем пишу.

Так что с фантазиями — это больше к gamble2020. Он у нас специалист в области троллинга. Прямо приятно иногда читать, как человек старается. Так что это к нему. Насчет того, что и как пишу — решаю сам. Критику Вашу услышал, а Вам для себя советую внимательно посмотреть на статистику портфеля нерезидентов. Она есть тут на Минфине в разделе Индексы. И если Вы ею внимательно посмотрите, то увидите, что я имел в виду по погашениям ОВГЗ и процентов по ним в этот период, а также как сейчас зарабатывают на облигациях нерезы. К сожалению, больше нет времени общаться — много работы, но так как Вы владеете инструментарием, я думаю потом мне вам дополнительно что-то пояснять не понадобится в части как они сейчас на этом зарабатывают и откуда у них гривна (подчеркиваю, лично знаю нерезидентов, которые как Вы сказали сидят в гривне еще с мая). Хороших Вам выходных! С формулировкой « в две стороны» подумаю, может заменю — хотя это сути не меняет и является просто дилерским сленгом.
+
0
giani
giani
4 вересня 2020, 18:15
#
Какие «погашения ОВГЗ в этот период»?
Есть выплата % по ОВГЗ и продажа ОВГЗ нерезами на вторичке. То так и пишите, а не о мифических погашениях. Я Вам уже делал замечание недавно, когда Вы писали о «начале месяца пиковых выплат по внутренним долгам», что не соответствует действительности. Следовало писать лишь «по внешним»
Писать «для души» можно, но вводить в заблуждение читателей не желательно. И плохой стиль также их не привлекает.
Замечу, что многие годы общаюсь с дилерами, даже сам в молодости был им, и сейчас провожу сделки котируемыми лотами, но дилерского сленга «в две стороны» не слышал, кроме Вас, говорят: «(банки)-спекулянты и спекулятивные операции» и этим всё сказано.
+
0
Сергей emerald
Сергей emerald
5 вересня 2020, 0:33
#
Спекулянты, спекулянты, прекращайте этот совдеповский жаргон, сейчас они называются бизнесмены.
да и ахметова и порошенко можно назвать спекулянтами, они покупают дешевле и продают дороже, но предпочитают называться бизнесменами...
а те кто пытается урвать на бирже... вы же понимаете, что при нынешних качелях, «в две стороны» как вы говорите, особо не поторгуешь. слишком велик риск зевнуть и прогореть. наверное правильней называть их даже не бизнесменами, а трейдерами.это обще принятое слово для тех кто торгует на биржах.
+
+11
Motoroller
Motoroller
4 вересня 2020, 17:12
#
Брат, а ты почему не комментируешь, после покупки НБУ в обменку побежал? ;-)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися