Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2020, 19:13

Банкіри очікують, що НБУ збереже облікову ставку

Національний банк України на засіданні 3 вересня, найімовірніше, збереже облікову ставку на поточному рівні 6% річних. Так вважає більшість банкірів, яких опитало агентство Інтерфакс-Україна.

Національний банк України на засіданні 3 вересня, найімовірніше, збереже облікову ставку на поточному рівні 6% річних.
Фото: zn.ua

Чим аргументують

«Інфляція підтримується істотно нижче цільового діапазону (2,4% проти 4-6%). Однак у перспективі шести-дев'яти місяців є підстави очікувати істотного прискорення інфляції, що може швидко ввести реальну облікову ставку в область негативних значень», — сказав начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов, який вважає найбільш вірогідним збереження ставки на рівні 6%.

Експерт додав, що також існує висока невизначеність щодо бюджетних планів на 2021 рік, оскільки проект держбюджету на наступний рік ще не фіналізовано.

Читайте також: Держбюджет зведено з дефіцитом в 40 мільярдів з початку року

«Облікова ставка і так знаходиться на стимулювальному рівні і не є значимим чинником стримування кредитування. У цих умовах доцільно зайняти вичікувальну позицію», — зазначив Блінов.

Збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 6% вважає найбільш вірогідним і директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

Читайте також: НБУ у вересні знизить облікову ставку з нинішніх 6% до 5,5% — прогноз ICU

«Показники роздрібної торгівлі свідчать про швидше відновлення споживчого попиту, що позитивно впливає на економіку. В таких умовах подальше пом'якшення монетарної політики не є вкрай необхідним», — зазначив він.

Лепак додав, що поточний рівень облікової ставки є рекордно низьким для України і вже має істотний стимулювальний вплив на економічну динаміку через зниження вартості ресурсів на кредитному ринку.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова також вважає, що НБУ, з великою ймовірністю, може зберегти облікову ставку «на найнижчому рівні за всю історію України».

«Він забезпечує сприятливі монетарні умови для відновлення економіки», — пояснила вона.

Аналогічної думки дотримується CFO Укрексімбанку Сергій Єрмаков. «При збереженні політико-економічного „статусу-кво“ змін очікувати не доводиться», — зазначив він.

За словами Єрмакова, основними ризиками наразі є озвучені парламентарями ініціативи щодо кадрових змін в економічних інститутах, здатність виконувати умови ЄС по кредитах і продовження програми з МВФ.

Читайте також: Більшість членів монетарного комітету вважає, що в 2021 році доведеться підвищувати облікову ставку

Як зазначив головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин, під час минулого перегляду облікової ставки представники НБУ дали учасникам ринку чіткий сигнал щодо високої імовірності збереження показника на поточному рівні до кінця року.

«Навіть очікуване нами прискорення інфляції в найближчі місяці не повинно вплинути на облікову ставку, оскільки інфляція збережеться в межах діапазону, який був визначений НБУ», — вважає він.

«Не думаю, що на поточний момент є реальні причини до подальшого зниження облікової ставки. Особливо напередодні традиційних осінніх » гойдалок« ринку», — дотримується схожої думки директор корпоративного бізнесу Райффайзен банку Аваль Руслан Співак.

«На даний момент зберігається певний баланс чинників, унаслідок чого дуже ймовірним є рішення про збереження облікової ставки на незмінному рівні», — частково підтримує думку головний менеджер з макроекономічного аналізу казначейства Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій.

Водночас Колодій нагадав, що склад правління НБУ оновився, тому існує висока ймовірність того, що зміниться колегіальний погляд на силу монетарного стимулювання для забезпечення економічного відновлення. Тому можливе зниження облікової ставки на 0,5 п.п. або навіть на 1 п.п., сказав експерт.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 6%. Найнижчий рівень в історії (відео)

«З огляду на всі аргументи, вважаємо, що ймовірність того, що облікова ставка залишиться незмінною або зменшиться, приблизно однаковою, але очікуємо, що вона зменшиться на 0,5 п.п. і складе 5,5%», — резюмував Колодій.

На думку Лепака з Кредобанку, потенціал для подальшого зниження облікової ставки до кінця року практично відсутній, оскільки інфляція вже пройшла річний мінімум в травні і буде поступово зростати навіть при відсутності помітних девальваційних явищ.

«Тому наш актуальний прогноз передбачає збереження облікової ставки на рівні 6% до кінця 2020 року», — уточнив він.

Колодій з Райффайзен Банку Аваль також вважає, що облікова ставка, яка буде встановлена ​​на найближчому засіданні, збережеться до кінця року.

«Необхідність стимулювання ділової активності буде врівноважуватися збільшенням інфляційних очікувань. Номінальна нейтральна процентна ставка до кінця року буде залишатися досить стабільною, а поступове економічне відновлення буде супроводжуватися незначним прискоренням інфляції», — зазначив експерт.

Разом з тим, на думку заступника голови правління банку «Кредит Дніпро» Оксани Шведи, НБУ може знизити облікову ставку в поточному році ще на 0,5 п.п — до 5,5% з урахуванням поточного рівня інфляції 2,4%.

У свою чергу начальник аналітичного відділу Альфа-Банку вважає, що існує висока ймовірність переходу до помірного підвищення облікової ставки найближчої зими.

Нагадаємо

  • Цикл зниження облікової ставки почався в квітні 2019 року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.
  • 11 червня Правління Національного банку прийняло рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних. Це найнижчий рівень облікової ставки в історії незалежної України.
  • 23 липня Нацбанк залишив ставку незмінною на рівні 6%.

Коментарі - 7

+
+42
motoruller
motoruller
2 вересня 2020, 19:43
#
Я бы повысил, овгз ниже 10% не берут
+
+15
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
2 вересня 2020, 20:49
#
Ну неберут значит не нужны, ФРС на 5 лет хочет сделать ставку 0%, а может и дольше, НБУ тоже бы могли сделать ставку на уровне хотя-бы 2%
+
+27
lika197
lika197
2 вересня 2020, 21:56
#
Со временем, финансовая система ещё не готова кредитовать даже по текущим ставкам. Проблема кредитных рисков не решена.
+
+7
lika197
lika197
2 вересня 2020, 22:03
#
Ставки овгз — это ожидания учетной ставки + премия. Снизили б учетную ставку, проценты на ОВГЗ тоже б упали, потому что можно покупать ОВГЗ рефинансом.
+
0
lika197
lika197
2 вересня 2020, 21:52
#
Сохранить нормально. Проблемы с кредитованием — не только учетная ставка.
+
0
NFH
NFH
3 вересня 2020, 1:15
#
Думаю снизят на 1-1.5%
+
0
Siege
Siege
3 вересня 2020, 9:46
#
Ставку повышать не будут. Скорее всего, что оставят на месте или снизят на 0.25-0.5%, на больше снижать нет смысла.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися