Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2020, 16:59

НБУ визначив методику оцінки муніципальних облігацій як можливої застави за кредитами рефінансу

Національний банк затвердив підхід до визначення справедливої вартості муніципальних облігацій, які можуть бути включені до пулу застав за кредитами рефінансування. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Національний банк затвердив підхід до визначення справедливої вартості муніципальних облігацій, які можуть бути включені до пулу застав за кредитами рефінансування.
Фото: gordonua.com

Як їх будуть оцінювати

Оцінювати муніципальні облігації будуть з урахуванням властивого їм кредитного ризику, який відповідає жорстким обмеженням, встановленим Бюджетним кодексом України.

Для точнішого обрахунку справедливої вартості цінних паперів Нацбанк удосконалив підхід до врахування ринкових змін у кривих безкупонної дохідності ОВДП.

Зокрема, період вибірки даних був зменшений з 45 до 15 робочих днів. Також до вибірки були включені договори, укладені на первинному ринку, якщо розміщення державних облігацій відбулося між двома та більше учасниками.

Для чого використовують муніципальні облігації

Для пом’якшення впливу коронавірусу на економіку і банківську систему Національний банк розширив строки рефінасування банків та перелік прийнятної застави, до якого увійшли, зокрема, й муніципальні облігації.

Ці цінні папери також було дозволено використовувати для здійснення банками операцій репо з Національним банком.

Читайте також: Україна погасила єврооблігації на суму $1,69 мільярда

Рішення щодо включення муніципальних облігацій у заставний пул чи прийняття у якості предмета репо буде ухвалюватися окремим рішенням Правління Національного банку після проведення аналізу активів.

Інвестиції в ОВДП: 10,25% річних + бонус від «Мінфіну»

Включення муніципальних облігацій до застав за кредитами рефінансування спрямовано на те, щоб розширити інструментарій банків з регулювання власної ліквідності, а також сприятиме розвитку регіональних інфраструктурних проєктів та ринку цінних паперів загалом.

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
2 вересня 2020, 20:27
#
Напомню, одной из причин аргентинского дефолта 2000 года были муниципальные облигации.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися