Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 вересня 2020, 10:46

ТОП-10 питань: що можна і бажано питати у лікаря

Плануючи спілкування з лікарем – онлайн або оффлайн, заздалегідь готуйте питання, які хотіли б йому задати. І краще – в письмовому вигляді. Вам може здаватися, що ви нічого не забудете, але, як правило, кожне третэ питання залишається без відповіді, тому що його просто не поставили.

Страх і переживання – абсолютно нормальний стан пацієнта, який зіткнувся з хворобою. Чим більше ви будете знати про проблему, тим меншою вона буде здаватися. Крім того, ви повинні знати всі варіанти розвитку подій.

Є кілька питань, які обов'язково потрібно поставити лікарю, якщо він не випередив вас і не відповів на них раніше під час спілкування:

  1. Розкажіть про моє захворювання. Чи заразне воно? Які можуть бути ускладнення?
  2. Які методи лікування є у цієї хвороби? Який метод лікування є найефективнішим?
  3. Чи є у обраного лікування побічна дія? Як мінімізувати виникнення супутніх проблем?
  4. Який спосіб життя потрібно вести на час хвороби?
  5. Який період одужання?
  6. Як зрозуміти, що лікування допомагає? Що робити, якщо через певний період поліпшення стану здоров'я не настає?
  7. Які можуть бути наслідки, якщо не почати лікування негайно?
  8. Які обстеження треба буде пройти після лікування і в які терміни?
  9. Що можна зробити, щоб не зіткнутися з цим захворюванням повторно?
  10. Чи буде письмовий висновок за результатами консультації?

На перший погляд, питання прості, а відповіді на них можуть бути очевидними, якщо мова, наприклад, про застуду. Але і її можна лікувати по-різному. По-перше, величезна кількість лікарських препаратів – одні більш ефективні, інші – менш ефективні, але мають не такі сильні побічні дії. По-друге, хтось звик лікуватися умовно теплим чаєм з медом і знає, що через деякий час він знову буде почуватися добре. Але тут важливо розуміти, скільки часу пройде до повного одужання і чи можуть виникнути ускладнення.

В умовах пандемії COVID-19 жителі України все частіше віддають перевагу дистанційному спілкуванню з лікарями. Телемедичні консультації сервісу Likar Online проводяться кваліфікованими фахівцями однієї з провідних клінік Києва, які готові відповідати на питання щодо вашого стану здоров'я і здоров'я ваших близьких в режимі 24/7.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися