Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2020, 16:42

Як отримати статус безробітного та допомогу. Роз'яснення МЕРТ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства спільно з Держслужбою зайнятості роз'яснили громадянам, що потрібно зробити для отримання статусу безробітного та державної допомоги по безробіттю. Про це повідомляється на сайті Мінекономіки.

Які документи необхідні для реєстрації в службі зайнятості

Більшість центрів зайнятості, розташованих в так званій «зеленій» зоні рівня епідемічної небезпеки повертаються до звичайного режиму роботи і відновлюють прийом громадян.

Протягом карантинних місяців для реєстрації в службі зайнятості досить заповнити лише дві заяви і відправити їх по електронній пошті в центр зайнятості.

Громадяни, які реєструвалися онлайн, повинні взяти з собою на особистий прийом оригінали документів. Перелік документів наступний:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код (облікова картка платника податків);
  • трудова книжка (або документ, що підтверджує період зайнятості);
  • диплом або інший документ про освіту;
  • військовий квиток (у разі потреби).

Читайте також: Шмигаль: Безробіття в Україні істотно скорочується

Чи можуть отримувати допомогу по безробіттю ті, хто працював неофіційно

Якщо людині до 35 років і він не має стажу, оскільки працював без оформлення трудових відносин, то йому буде призначено допомогу по безробіттю в мінімальному розмірі (на період карантину та 30 днів після його закінчення — 1 000 грн, після цього — 650 грн) терміном на 180 календарних днів. Якщо ж людина старше 35 років і не має страхового стажу, то він не має права на отримання допомоги по безробіттю.

Чи можна стати на облік в центрі зайнятості не за місцем проживання

Зареєструватися в якості безробітного можна в будь-якому центрі зайнятості незалежно від місця проживання.

Що робити в разі втрати трудової книжки

У разі втрати трудової книжки необхідно подати її дублікат або довідку архівної установи про прийняття та звільнення з роботи, або договір або документ, що підтверджує періоди зайнятості.

Читайте також: Нацбанк погіршив прогноз рівня безробіття на 2020 рік

Трудова книжка повинна пред'являтися не тільки під час реєстрації в якості безробітного, а й під час кожного відвідування центру зайнятості. Так працівник центру зайнятості зможе перевірити, чи не працевлаштувався претендент самостійно і не втратив він при цьому право на отримання допомоги по безробіттю.

Нагадаємо

  • Як повідомлялося, в цілому за період карантину з 12 березня по 31 липня, статус безробітного в Україні отримали понад 395 тис. громадян.
  • Під час карантину прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що кількість офіційно зареєстрованих в Україні безробітних зросла майже в 10 разів порівняно з показником до введення загальнонаціонального карантину.
  • Мінекономіки прогнозує зростання безробіття в Україні в поточному році до 9,4%.
  • МВФ прогнозує, що безробіття в Україні у 2020 році складе 12,6%, у 2021 році – 12%; в 2022 році – 11,5%.

Коментарі - 1

+
+14
Андрей Камский
Андрей Камский
15 серпня 2020, 8:34
#
Два раза предложили работать дворником + обучение на бредовые специальности и сняли с учета. Вот и все тысячи. Получили еще одного вечного должника по ЖКХ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися