Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 липня 2020, 13:40

У гривні з'явився шанс на корекцію

НБУ України встановив на понеділок, 27 липня, курс долара США на рівні в 27,75 грн. Це на 12 копійок нижче, ніж було напередодні — вартість американської валюти переглянута на зниження вперше з 16 липня. На підставі одного лише цього факту робити якісь далекоглядні висновки складно — потрібно оцінити тенденцію, що складається більш пильно. Але дуже схоже на те, що регулятор має в своєму розпорядженні підстави для корекції курсу долара до гривні, – про це повідомляє Андрій Гойлов, аналітик RoboForex.

На глобальному рівні грінбек знаходиться під тиском, і на це у нього є відразу кілька причин. Одна з них — геополітичний конфлікт між Вашингтоном і Пекіном, який входить в фазу загострення. Світу саме зараз тільки й не вистачало чергового витка «торгових війн» — це великий ризик і для економік, які насилу зберігають крихку «рівновагу», і для їх валют. Друга масштабна причина для ослаблення курсу долара на світовій арені — це насичення фінансової системи грошима на рівні ФРС. І поки що в новинному потоці і діючих фундаментальних факторах вагомих приводів для розвороту тренду не видно.

Що стосується внутрішньої ситуації в українській економіці і фінансовій системі, то тут все залишається без принципових змін.

Звертають на себе увагу коментарі радника президента України з питань економіки Олега Устименко. У минулі вихідні він заявив, що приводи для скупки населенням доларів США відсутні. Як сказав Устименко, фундаментальних причин для цього немає — що б це не означало. Насправді у населення просто немає грошей для активних операцій з готівковими доларами, інакше ситуація була б зовсім іншою. Однак тривожно було спостерігати, як курс гривні слабшав протягом двох тижнів без чіткого орієнтиру, зате з великою часткою емоційності.

Той же Устименко згадав, що фактором певної стабільності для курсу гривні є золотовалютний фонд, який найближчим часом повинен поповнитися. Йдеться (наскільки це зрозуміло зі слів радника президента) про майбутні перерахування до фонду порядку 2,5 млрд доларів США на додаток до вже наявних в ньому 28,5 млрд. Тоді резерви перевищать планку в 30 млрд доларів, що стане максимумом з 2012 року. Однак чому це повинно стабілізувати курс гривні, неясно — сама наявність ЗВР на поведінку національної валюти ніяк не впливає.

Зате на самому ринку і в біржових кулуарах точаться розмови про те, що раз в бюджет-2020 закладено курс долара США на рівні 30 грн, нацвалюта після незначної корекції рушить саме в цьому напрямку. Поки все виглядає саме так. Короткостроково, долар США може торгуватися в діапазоні 27,60-27,95 грн, євро — 32,00-33,00 грн.

Коментарі - 1

+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
27 липня 2020, 14:42
#
Ага к уровню 30-32 до конца августа....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.