Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 червня 2020, 16:24

Goldman Sachs: нафта скоро знову подешевшає

Аналітики Goldman Sachs вважають, що в найближчі тижні очікується закінчення ралі цін на нафту у зв'язку з невизначеністю на ринку і надлишком запасів, передає lblv.com. Очікується, що в короткостроковій перспективі ціна нафти марки Brent опуститься до 35 дол. за бар., порівняно з сьогоднішніми 40 дол. за бар. Ще вчора за цей сорт «чорного золота» давали 43 долари.

Експерти вважають, що ведмежа тенденція буде спостерігатись через завищені ціни на нафту і низькі показники відновлення попиту. Очікування щодо підвищення попиту занадто завищені, і не відображають реальну картину. На ринку все ще відзначається проблема з мільярдами барелів нафти, запаси якої знаходяться в надлишку.

При цьому в Goldman Sachs покращили прогноз на нафту марки Brent на поточний рік – з 35,6 дол. до 40,4 дол. за бар. Експерти посилаються на позитивні настрої щодо економічного зростання. Прогноз по WTI також підвищено: з 33,1 дол. до 36 дол. за барель.

З початку цього місяця ціни на нафту відновилися до максимуму 6 березня – до обвалу нафтового ринку. Це пов'язано з очікуваннями інвесторів результатів засідання ОПЕК +. За результатами останньої зустрічі членів організації було вирішено продовжити скорочення нафтовидобутку в розмірі 9,7 млн ​​бар. на добу ще й на липень. Після обсяги зниження почнуть зменшуватися – 7,7 млн ​​бар. до кінця року і 5,7 млн ​​бар. до квітня 2021 року.

Міністр енергетики Саудівської Аравії зазначив, що додаткове скорочення нафтовидобутку об'ємом в 1,2 бар. на добу буде тільки в червні, далі країна піде за узгодженими квотами. Також на настрої інвесторів вплинула новина про повернення на ринок лівійських поставок. Як стало відомо lblv.com, вже в найближчі три місяці родовище Шарара, яке є одним з найбільших в країні, почне працювати в повну потужність.

Ярослав Кравцов, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін