Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 травня 2020, 17:43

«Дизельгейт»: суд дозволив власникам авто Volkswagen повернути їх виробнику

Федеральний верховний суд Німеччини виніс рішення проти німецького автомобільного виробника Volkswagen у першій в історії країни справі, у якій власник автомобіля скаржився на махінації компанії з даними щодо викидів. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на DW.

Федеральний верховний суд Німеччини виніс рішення проти німецького автомобільного виробника Volkswagen у першій в історії країни справі, у якій власник автомобіля скаржився на махінації компанії з даними щодо викидів.
Фото: droidbug.com

Що постановив суд

Суд заявив, що люди, які придбали автомобіль Volkswagen з дизельним двигуном, оснащеним програмним забезпеченням, яке маніпулює даними про викиди, мають право на фінансову компенсацію.

Покупці також можуть повернути транспортний засіб і отримати часткове фінансове відшкодування від автовиробника. Пробіг автомобіля буде врахований при обчисленні відшкодування, постановив суд.

Читайте також: Більше 100 років на ринку. Збанкрутував один з найбільших сервісів оренди авто Hertz

Рішення створює прецедент для потенційних позовів тисяч власників Volkswagen, чиї транспортні засоби були обладнані пристроями, призначеними для маніпулювання даними про викиди.

Читайте також: Коронавірус дістався до автопрому: що буде з поставками машин в Україну

Передісторія

Дизельний скандал навколо Volkswagen розгорівся в результаті розслідування, яке влада США ініціювала в 2015 році.

У вересні того ж року керівництво німецького концерну визнало, що на кількох мільйонах автомобілів, проданих в усьому світі, було встановлено програмне забезпечення, яке дозволяло маніпулювати тестами на відповідність двигунів екологічним стандартам.

Скандал, який отримав назву «Дизельгейт», призвів до кризи довіри до всієї автомобільної промисловості після того, як подібні обхідні шляхи були виявлені і в інших компаній.

Читайте також: Українці почали масово купувати авто. На деякі моделі попит виріс на 121%

У кінці лютого 2020 року Volkswagen і Федеральне об'єднання центрів захисту прав споживачів Німеччини досягли домовленості про мирову угоду, яка врегулювала б претензії 262 тисяч клієнтів, що володіли дизельними автомобілями з маніпульованим програмним забезпеченням, на загальну суму 830 млн євро. Власники цих авто повинні були до 30 квітня подати в концерн заявку на виплату компенсації.

Коментарі - 5

+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
25 травня 2020, 18:12
#
Надо начать с того,что «шкандаль» затронул не только «фольцваген» а еще, только в меньшей мере, и «БМВ» и то что еще в 2016 году акционеры «фольцвагена» выставили иск на 4 миллиарда евро.  Ну а теперь дошло и до потребителей, но насколько я знаю что с 2016 года началась процедура отзыва автомобилей с заменой или компенсацией убытков.  Ну и конечно «радует» количество автомобилей -от 5 до 11 миллионов.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
25 травня 2020, 19:23
#
Тут больше про шкандаль:
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/114379/
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
25 травня 2020, 19:35
#
Я читал на вашей страничке!
+
0
lauder7
lauder7
25 травня 2020, 18:47
#
Евробляхеры теперь спать не смогут
+
0
ballistic
ballistic
25 травня 2020, 19:21
#
Чому дизель брудний
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися