Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 травня 2020, 16:32

Гривневі кредити бізнесу зростають, а попит на споживчі кредити зменшився — НБУ

У І кварталі чисті гривневі кредити бізнесу, тобто портфель без урахування резервів, зросли на 3,6%. Зокрема в березні – майже на 9%. Про це йдеться в Огляді банківського сектору НБУ.

Що вплинуло на зростання

Зростання гривневих кредитів відбулося через сезонність та бажання бізнесу зменшити зобов’язання за валютними кредитами на тлі девальваційних очікувань.

Загалом валютні кредити скоротилися за квартал майже на 7%, частково через конвертацію у гривневі.

Зниження в І кварталі облікової ставки стимулювало і здешевлення гривневих кредитів для бізнесу до 13,9% річних.

Читайте також:Приватбанк подвоїв максимальну суму кредиту за програмою «5-7-9»

Чисті гривневі кредити населенню зросли в січні-березні на 3,2%. У річному вимірі зростання становило 26,6%. Темпи зростання кредитів населенню в І кварталі уповільнилися через зниження попиту з боку позичальників і зростання ризиків для кредиторів на тлі карантинних заходів, а ставки зберігалися на рівні близько 34% річних.

Частка непрацюючих кредитів зросла на 0,6% до 48,9%. Вперше від початку 2017 року зростала частка непрацюючих кредитів у позиках, виданих населенню, але переважно через ефект девальвації.

Обрати кредит готівкою в Україні

У І кварталі в структурі власних активів банки суттєво наростили кошти на коррахунках в інших банках у іноземній валюті – на третину в доларовому еквіваленті.

Вони є найбільшою складовою високоякісних ліквідних активів банків у іноземній валюті і забезпечили виконання банками нормативу за коефіцієнтом покриття ліквідності (LCR).

Крім того, у січні-березні банки нарощували вкладення в ОВДП і скоротили вкладення у депозитні сертифікати.

Коментарі - 1

+
0
Segaf
Segaf
12 травня 2020, 17:18
#
Бардак в стране .Имеют пересичного по полной .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися